Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Konfliktuskezelő gyakorlatokat tanítanak a Sapientián

Resztoratív (jóvátételi) gyakorlatok néven alapszintű képzést indított pedagógusok számára a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara, valamint a csíkszeredai helyszínen működő Tanárképző Intézet. A képzés Romániában egyedülálló, és célja az oktatás minőségének fejlesztése a térségben.

forrás: szekelyhon.ro

angolora a kanyadi iskolaban vn 002_bOsztályteremben. Konfliktusok megoldásában segíthet az elsajátítandó módszer (illusztráció)

A képzésről tartott sajtótájékoztatón több érdekes információ is elhangzott. Mint kiderült, a resztoratív kifejezés helyreállítást, jóvátételt jelent. A resztoratív gyakorlat a konfliktus, szabályszegés vagy bűncselekmény után kialakult kár helyreállításában segít. A képzés célja olyan konfliktuskezelési elmélet és gyakorlat elsajátítása, amely segítségével az oktatók támogatni tudják az osztályközösségek felelősségvállalását konfliktusos helyzetekben.

A képzés vezetője, Negrea Vidia Vasilica klinikai szakpszichológus elmondása szerint a  nemzetközileg elismert képzésre nagy szükség van Székelyföldön. A tréningen 17 oktató vesz részt, 9 sapientiás és 8 csíkszeredai általános-, valamint középiskolai tanár. A képzés keddtől péntekig tart tömbösített formában, napi 8 órában. Ez idő alatt a résztvevők megtanulhatják, miként válhatnak konfliktusos partnerekből együttműködőkké, és megértik annak fontosságát, hogy egy konfliktusos helyzetben nem az a lényeg, hogy ki a hibás, hanem hogy kit hogyan érint az ügy.

A képzés ötletgazdája, Varró Éva oktató elmondta: „azért tartom ezt fontosnak, mert az iskoláinkban túl általános a megszégyenítés, túl általános a heccelődés és mások lekezelése. Ezeket egyéni erővel nem lehet megváltoztatni.”

Szemtől szemben
Az osztalyfonok.hu szakportál szerint az ún.  „szemtől szembe” konfliktuskezelő módszer az amerikai pedagógus, Ted Wachtel által kidolgozott Real Justice modellre épül. Lényege: a pedagógus nem büntet, hanem felmutatja a konfliktust, és részt vesz annak konstruktív rendezésében. Vagyis a konfliktus kezelésének célja nem a bűnös felelősségre vonása (és ilyen módon a „múlt rendezése”), hanem olyan megoldás kidolgozása, amely a jövőben biztosít garanciát a hasonló konfliktusok elkerülésére.

Iszlai Katalin

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031