Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Korszerűsítik a Sapientia Egyetem épületét: várják a terveket

Jövő évben kezdenék el a Sapientia Egyetem csíkszeredai épületének felújítását: első körben kicserélnék az elavult fűtéshálózatot és a nyílászárókat, ugyanakkor az épület külseje is átalakulhat. Erre a munkálatra már várják a megvalósíthatósági tanulmányokat.

forrás: szekelyhon.ro

Jelentősen megnövelik a Sapientia Egyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem közös költségvetését: a magyar kormány nemrég ígéretet tett, hogy ettől az évtől legalább négy esztendőn keresztül a mostani duplájára, évi egymilliárdról kétmilliárd forintra növeli a felsőoktatási intézmények költségvetését. A plusz összeget csakis beruházásokra lehet fordítani.

Az épület felújítására költik a pénz nagy részét

„Számunkra az a legfontosabb, hogy az egyetem épületét felújítsuk, ez magába foglalja a fűtéshálózat, illetve a nyílászárók cseréjét, a tetőtér beépítését, valamint az épület külső arculatának átalakítását” – nyilatkozta megkeresésünkre Makó Zoltán, az Gazdaság- és Humántudományok Kar dékánja, aki újdonságként azt is elmondta, hogy csütörtöktől várják a „Szabadság tér 1. szám alatt álló ingatlan korszerűsítésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányokat”.

„Első lépésként április huszadikáig szaktanulmányokat és szakértői véleményezéseket várunk, ezt követően, az így kapott eredmények alapján kiírjuk az ajánlatot a tervezésre, június végéig várjuk a terveket. Ezekből majd kiderül, milyen elképzelések alapján fogjuk rehabilitálni az épületet. Ebben az évben nem fogunk neki az átalakításoknak, jövő nyáron viszont el kell készülnie a fűtésrendszer és nyílászárok cseréjének, hogy októbertől elindulhasson az új tanév.”  Előzetes becslések szerint a Sapientia Egyetem csíkszeredai karai négy év alatt több mint egymillió eurót költhetnek fejlesztésekre.

Pályázati pénzeket is bevonnának

Pár héttel ezelőtt az egyetem vezetősége még úgy tervezte, hogy a magyar államtól érkező plusz jövedelemforrásokból fedezi a beruházási költségeket. Az egyetemi kérdésekben illetékes kuratórium időközben viszont úgy döntött, a meglévő pályázati lehetőségeket kihasználva készíttetik el a terveket. „Oktatási intézmények fűtéshálózatának cseréjére számos európai uniós pályázat van, ezért mi azt szeretnénk, ha le tudnánk hívni pályázati pénzeket” – magyarázta a dékán, aki bízik abban, hogy sikerül pályázatot nyerni, mert ezáltal több pénz maradna egy újabb épületszárny megépítésére. Ám ha mindez mégsem jön össze, „akkor sincs gond, mert ebben az esetben a minket megillető beruházásokra szánt pénzeket fordítjuk a fűtéshálózat cseréjére”.

Az intézményvezetők legfontosabb feladatuknak az energiatakarékosságot tekintik: számításaik szerint a szükséges beruházások elvégzésével a mostani felére lehetne faragni a fűtésszámlákat. Továbbá szükség van újabb oktatási és kutatói felületek, illetve hallgatók számára használható közös terek kiépítésére is. A helyhiányt úgy oldanák meg, hogy az egyetem épületének tetőterét beépítenék, az udvarra pedig egy új, négyszintes épületet húznának. Utóbbiban – melynek építési költsége megközelítőleg félmillió euró lenne – helyet kapna egy kisebb tornaterem, továbbá kutatói laboratóriumok, valamint más oktatási felületek. Ám ez az építkezés előreláthatólag csak pár év múlva kezdődhet el.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031