Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Közös tudomáyos munkába kezd a csíkszeredai kórház és a Sapientia

Intézmények közötti együttműködési szerződés aláírásával „koronázták meg” az idei, második Csíkszeredai Kórháznapokat: a megyei kórház és a Sapientia EMTE csíkszeredai kara ezentúl közös kutatási projekteket indít, illetve annak a lehetősége is felmerült, hogy az előadói tapasztalattal rendelkező csíkszeredai orvosok tanítsanak az egyetemen.

forrás: maszol.ro

 

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház mellkassebésze, dr. Adrian Dobrică elmondása szerint hosszú évek óta érett a gondolat, hogy a két intézménynek együtt kellene működnie, már csak azért is, mert egy városban található mind a kettő, és ugyanazt a közösséget szeretnék szolgálni.

Dr. Konrád Judit és dr. Mara Gyöngyvér kezet ráz a szerződés aláírásakor (a szerző felvételei)

 

„A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel is felmerült az együttműködés lehetősége, amelyre keressük a módot, viszont ez esetben a térbeli távolság akadályt jelent. A kórházban most szervezzük meg az újonnan létrejövő kutatóközpontot, amelynek munkáját nagyszerűen kiegészíthetné az egyetemmel közösen folytatott kutatómunkát” – szólalt meg a kórház orvosai nevében dr. Adrian Dobrică. Hozzátette, a keretszerződés aláírása után meg kell találniuk azokat közös kutatási területeket, amelyeken eredményesen dolgozhatnak.

Dr. Mara Gyöngyvér, a Sapientia EMTE rektorhelyettese kifejtette, hogy főként a Biomérnöki Tanszék működik majd együtt a kórházzal, azonban a kutatási területek pontos meghatározása ezután következik.

A kórház és az egyetem képviselői egyetértettek abban, hogy mindehhez anyagi támogatásra van szükségük, ezért minden lehetséges téren segítséget kérnek majd, többek között az oktatási és az egészségügyi minisztériumtól, valamint a fenntartó intézményektől.

Más területen is elindul az együttműködés

A második kórháznapokat egyébként azért is tartja sikeresnek az intézmény, mert minőségi tudományos előadásokat tartottak hazai és magyarországi szakemberek részvételével. Az eseményről elismerően nyilatkozott a díszmeghívott, Diana Loretta Păun, Klaus Johannis államfő tanácsosa is.

A Csíkszeredai Kórháznapok nyitókonferenciája

 

Dr. Konrád Judit kórházmenedzser elmondta, hogy az általa vezetett intézmény számára fontos együttműködésbe kezdenek több hazai és magyarországi kórházzal is annak köszönhetően, hogy onnan is érkeztek szakemberek a kórháznapokra, akik előadásokat is tartottak. A jövőben szorosabb kapcsolatot ápolnak többek között a balassagyarmati, a kecskeméti, a szombathelyi, illetve a zilahi és a szatmárnémeti kórházzal is.

De jelen volt a magyarországi Országos Idegtudományi Intézet vezetősége is, akik a csíkszeredai kórházban stroke-központ létrehozásában segítenek.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031