Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Laborkukac a Sapientián

Laborkukac néven biológiai és kémiai diákvetélkedőt szerveztek a Sapientia EMTE csíkszeredai karán. Az általános- és középiskolások számára szervezett versenyre 49 csapat, összesen 147 diák jelentkezett az országból.

forrás: erdély.tv

Egy napra a kémiai és biológiai kísérletek iránt érdeklődő diákokkal telt meg Sapientia Tudományegyetem laboratóriuma pénteken.
 
MÓNIKA
résztvevő
„Vonzanak az ilyesmik, szeretek kísérletezni, nem tudom tényleg közel áll így a valós élethez és érdekes.”
 
A verseny első fordulójában a fiatalok elméleti tudásukat bizonyították, míg a döntőben a tovább jutott 31 csapat kísérletek, laborgyakorlatok elvégzését kapta feladatul.
 
DÁNIEL
résztvevő
„Most éppen különböző ismeretlen savoldatoknak kell meghatározzuk a minőségét két különböző módszerrel tehát az egyik abból áll, hogy ezüst-nitrát oldatot csepegtetünk a savakhoz és a keletkező csapadéknak a színéből következtetünk, hogy milyen sav volt az edényben.” 
 
A vetélkedő célja a tanulók gyakorlati ismereteinek gyarapítása a biológia és kémia tudományterületeken.
 
MAJOS ANDREA 
felkészítő tanár, Sepsiszentgyörgy Mikes Kelemen Líceum
„A biológia tananyag illetve óraszám nem nagyon enged lehetőséget laborozásra s ezért is tartottam ezt egy nagyon jó alkalomnak, hogy egy kicsit plusz munkában délutáni laborozással készültünk illetve az elméleti hátterét próbáltuk újra feleleveníteni a tananyagnak.”
 
A nap végén szakmai zsűri értékelte a csapatok teljesítményét. 
 
MARA GYÖNGYVÉR
szervező
„Azt látjuk rajtuk, amikor itt vannak megérkeznek, hogy ragyog a szemük, mert hogy szeretik a kihívásokat, illetve a laboratóriumi gyakorlatok azért is izgalmasak, mert hogy itt tényleges munkát kell elvégezni, nem elméleti, hanem egy kísérleti feladat áll előttük.”
 
A nyertesek mindkét korosztályban, illetve kategóriában laboratóriumi eszközökkel és ajándéktárgyakkal gazdagodtak.
 
SZERKESZTŐ: Györffy Ibolya
OPERATŐR: Kosza Róbert

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031