Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Megint nem iható a szejkei borvízforrás vize

Ismét nem bizonyult ihatónak a január 25-én bevizsgált, főút melletti szejkei borvízforrás vize – derült ki a Sapientia egyetem csíkszeredai laboratóriumaiban elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok eredményeként.

Forrás: szekelyhon.ro

„Több héttel ezelőtt betervezett nagyobb vizsgálat részeként január 25-én a 13A jelzésű út melletti szejkei borvízforrásból is vettünk vízmintákat, elemezve azok fogyaszthatóságát mikrobiológiai szempontból. A higiéniai-mikrobiológiai vizsgálatok a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem laboratóriumaiban zajlottak” – számol be közleményben Máthé István, az egyetem biomérnöki tanszékének oktatója.

Mint a szerkesztőségünknek küldött tájékoztatójában írja, az eredmények alapján megállapítható, hogy a januári vízmintákban több mint ötször magasabb a baktériumok összcsíraszáma 22 Celsius-fokon (528 baktérium/1 milliliter vízminta), mint az ivóvizekre vonatkozó maximális határérték.

Elsősorban melegvérű állatoktól vagy embertől származó, 37 Celsius-fokon kitenyészthető baktériumok csíraszáma tízszerese a határértéknek (203 baktérium/1 ml minta). Ugyanakkor a szejkei forrásból kimutathatóak voltak ún. coliform baktériumok (28 telep/100 ml) és anaerob spórás szulfit-redukáló baktériumok (ún. Clostridium fajok), amely mikrobacsoportok a hatályos törvények szerint nem lehetnek jelen ivóvizekben.

„A januári mikrobiológiai vizsgálatunk összegzéseképpen elmondható, hogy a főút melletti szejkei forrás vize nem iható. Pár nappal a vizsgálatunkat megelőzően megjelent a sajtóban, hogy újra iható a szejkei forrás vize. Sajnos a havazásnak és hóolvadásnak köszönhetően rövid időn belül újra beszennyeződött a víz. Mindez megerősíti a tavalyi vizsgálataink végkövetkeztetését, hogy a főút melletti szejkei forrás vize erőteljesen ki van téve a felszíni beszennyeződés lehetőségének. Teljesen újra kellene gondolni a forrásfoglalást, és gyakrabban bevizsgáltatni a szejkei borvízforrás minőségét” – osztotta meg a biológus.

Eseménynaptár

2020. július

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031