Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Megtartották a Pénzidomár döntőjét

Stratégiai gondolkodásukat bizonyíthatták az idei Pénzidomár pénzügyi vetélkedő résztvevői. A harmadik alkalommal megszervezett versenyre 42 középiskolai csapat nevezett be, a döntőre azonban csak négyet válogattak be, tagjaik a Sapientia egyetem csíkszeredai épületében vasárnap mutatták be esettanulmányukat a zsűrinek. A legjobb pénzidomároknak a székelyudvarhelyi GazdÁszok bizonyultak.

forrás: szekelyhon.ro

 

penzidomar_kr_01_bZajlik az elődöntő. A keresztúri tejgyár helyzetének javítására mutattak be megoldásokat a „pénzidomárok”

Számos erdélyi középiskolából jelentkeztek a versenyre, végül a negyvenkét benevezett csapatból tizenketten jutottak el az elődöntőig, amelyet a döntővel együtt vasárnap tartottak a Sapientia EMTE csíkszeredai épületében. A négyfős csapatoknak egy valós vállalati helyzetre kellett megoldásokat találniuk, és ezeket a hattagú zsűrinek bemutatniuk.

„Azt a feladatot kaptuk, hogy a székelykeresztúri tejgyárat megmentsük a csődből. A csapatunk végül két új termék bevezetését javasolta megoldásként” – mesélte el érdeklődésünkre Szabó Alpár tizenegyedikes tanuló, aki a Cashflow nevű gyergyószentmiklósi csapatával bejutott a Pénzidomár legjobbjai közé. Csapatuk a Nagyküküllő Mezőgazdasági Szövetkezet különdíját is megnyerte.

Helyezések

A vándorkupát a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium GazdÁszok nevű csapata vihette haza. Második helyen a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium Cashflow nevű csapat végzett, tagjai fejenként ötszáz lejes vásárlási utalvány nyertek. A brassói Áprily Lajos Főgimnázium Smarties nevű csapata harmadik lett a versenyben, munkájukért háromszáz lejes vásárlási utalvány volt a jutalom.

Stratégiai gondolkodás

A zsűritagok az esettanulmányok kiértékelésénél kiemelték: a diákok távlatokban való gondolkodásról, stratégiai érzékről tettek tanúbizonyságot. A Pénzidomárt egyébként éppen azzal a céllal szervezték meg, hogy erősítse a középiskolásokban a pénzügyi jártasságot, hogy tudatosítsák bennük ennek fontosságát, hogy ezáltal is kevésbé váljanak kiszolgáltatottá a pénzügyi világban. A vetélkedő többek között Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, az OTP Bank Románia, valamint a Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium jóvoltából valósult meg.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031