Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Megvalósítható tervet díjaztak

A csíkszeredai Lurkó Té(r)ma egyedi, kézműves kül- és beltéri játszóterek tervezésére és kivitelezésére készített üzleti terve nyerte meg a fődíjat a Junior Business Club (JBC) idei versenyén.

forrás: hirmondo.ro

 A JBC egyesület hat évvel ezelőtt még diákok közti vetélkedőként hirdette az eseményt, mára Erdély-szintűvé fejlődött, s rekordszámú, 22 üzleti tervet neveztek be csíkszeredai, kolozsvári, nagyváradi, csíkszenttamási, temesvári, marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi, sepsiszentgyörgyi és brassói fiatalok. Bartók Árpád vállalkozó, a Thermocontrol cég képviselője, Benedek Annamária pénzügyi szakember az OTP Romania banktól és Debreczeni László adótanácsadó a Contexp cég képviseletében zsűrizte a pályamunkákat. Idén hét tervet válogattak be a március 10-én lebonyolított döntőbe, ahol a fiatalok személyesen próbálták meggyőzni a zsűrit, hogy a terv pénzügyileg megalapozott, kivitelezhető. Ez a csíkszeredai Lurkó Té(r)ma csapatának sikerült, ők vitték el a fődíjat, a 25 ezer lej értékű üzletviteli szolgáltatás-csomagot.

A döntő megnyitóján Karácsony Zsolt, a JBC elnöke úgy fogalmazott, idén először valóban jó terveket kaptak. Debreczeni László, aki eddig minden évben zsűritag volt, kifejtette, abban bízik, hogy az idei verseny győztese, első ízben, valóban meg is valósítja a megálmodott vállalkozást, ezt a célt szolgálja a nagy értékű fődíj is, amely csak abban az esetben hasznosítható, ha valaki tényleg vállalkozik. Hangsúlyozta, a zsűri szerepe az, hogy még a „való világ” előtt visszajelezzen az üzleti terv megvalósíthatóságáról. Kelemen Szilárd, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat ifjúsági és sportbizottságának tagja arról beszélt, ma már minden lehetőség megvan a vállalkozásra, idén tavasszal átadják a szépmezői ipari parkot, az is teret biztosít a fejlődésre, a továbblépésre.

Játszóterek lurkóknak

A versenyzők ábécé sorrendben, tíz perc alatt mutathatták be a terveiket, majd újabb tíz perc alatt a zsűritagok kérdéseire válaszoltak. Az eredményhirdetés során Debreczeni László elmondta, az egyik fontos szempont az volt, hogy a nyertes akár holnap is el tudja indítani a vállalkozását, és használni tudja a megnyert szolgáltatásokat. Sokat nyomott a latban, hogy az előző években az innovációt vették figyelembe, de a nyertesek közül eddig még senki sem valósította meg üzleti tervét.

Így esett a választás a csíkszeredai Lurkó Té(r)ma csapatára, Biró Hanna, Gegő Imre, Ráduly Andrea, és Szőcs Lóránt a Sapientia ELTE hallgatóiként, egyetemi feladatként találták ki a vállalkozás ötletét, hogy a lurkóknak korszerű játszótereket építenek, melyeket a kisebb gyerekek használhatnak, és kifizethetőek. Ma már mind a négyüknek van főállása, egyelőre csak emellett vállalkoznának, de van műhelynek alkalmas ingatlanjuk, elkészült termékeik, terveik, és két asztalost alkalmaznának. Az induló tőkéjük tízezer lej, már benyújtottak egy 70 ezer eurós pályázatot is. Termékeik biztonságosak, gyerekbarátok, esztétikusak és olcsók, sorolták az előnyöket, és sikerült meggyőzniük a zsűrit. 

További díjazottak

A második díjazott az Optio.ro, Erős Lóránt és Szilveszter Norbert olyan platform applikációt kínálnak, mely bármilyen eszközön futtatható, és elérhetők ezzel a különböző szolgáltatásokat kínáló szakemberek, tehát összekötik a szolgáltatót a felhasználóval, bevonják a kézműveseket, népi mestereket is. A harmadik helyezett a Network Connoiseur lett. A sepsiszentgyörgyi Simon Levente, aki a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen végzett, és jelenleg az ELTE doktorandusza, hálózatkutatással foglalkozik, ezt a tudását kamatoztatná a cégek hatékonyabb megszervezésében, megvizsgálva, majd optimalizálva a szervezeti struktúrájukat. 

A versenyen a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület különdíját a Transylwanderer kapta: a háromszéki Szakács Enikő olyan idegenforgalmi szolgáltatás-csomagot kínál, amely interaktív és aktív módon ismertetné meg a helyi hagyományokat, a székely kultúrát, valójában a helyi közösségre építve. 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031