Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Mikrobákkal festenek a sapientiás diákok

Második alkalommal szervezi meg a Fessünk mikrobákkal! interaktív labortevékenységet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karának biomérnöki, illetve élelmiszer-tudományi tanszéke a helyi végzős diákok számára.

forrás: kronika.ro

A kedden kezdődő programra előzetesen 236 tizenkettedik osztályos diák jelentkezett hat csíkszeredai középiskolából. A szerdai gyakorlaton a résztvevők kipróbálhatják a mikrobákkal való „festést”, amelynek lényege, hogy vékony fémdróttal (ún. oltókaccsal) különböző színű baktériumokat lehet leoltani a 9 cm átmérőjű üvegedényben (Petri-csészében) lévő kocsonyaszerű táptalajra.

A mikroszkopikus nagyságú baktériumok átlagos mérete mindössze 1-2 mikrométer, azaz körülbelül 1000 baktérium egymás mellett tesz ki egy millimétert. Így a mikrobák kezdetben szemmel nem is érzékelhetők, a fémdrótnak köszönhetően csupán vékony karcolatok figyelhetők meg a táptalajon.

Egy-két nap elteltével a baktériumok elszaporodnak, és ezáltal sokmilliárdnyi baktériumsejt jön létre, amelyek tömege már szabad szemmel is látható, így „életre kelnek a festmények”. A legjobban sikerült alkotások létrehozói ajándékot kapnak a szervezőktől. Csütörtökön Mara Gyöngyvér egyetemi docens tart előadást A bennünk élő mikrobák címmel az egyetem nagy aulájában, majd kihirdetik a nyerteseket. A „mikrobiális” kiállítást délután hat óráig a nagyközönség is megtekintheti az egyetem előterében.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031