Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Négyen részesültek Maximus-díjban a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara három évvel ezelőtt hozta létre a Maximus hallgatói díjat, amellyel a legkiemelkedőbb tudományos munkákat ismerik el.

forrás: szekelyhon.ro

Tehetséggondozási Bizottsága a Maximus-díjat, ezúttal négy nagy tudományterülethez kötődően – humán-, gazdasági-, társadalom- és mérnöki tudományok – egy-egy végzős alapképzéses vagy mesteri képzésben részesülő hallgatónak. A díj oklevélből és 1500 lej pénzbeli jutalomból áll, amelyet az egyetem évzáró ünnepségén nyújtottak át az erre érdemes hallgatóknak. A díj megalapításának kezdeményezője az Egyetemi Tehetséggondozó Bizottságának elnöke, Máthé István egyetemi docens. 2015-ben alakult meg a tanács és a bizottság, amelynek egyik fontos feladata a diákok ösztönzése és bevonása a szakmai tevékenységbe. Akkor merült fel, hogy megalapítsuk a díjat, amely azokat a diákokat célozná meg, akik az oktatáson belül egyéb szakmai munkákat is bevállalnak, kutatásban dolgoznak. Hubbes László kollégám ötlete volt az elnevezés, és már az első perctől lefektettünk egy pontozási rendszert – magyarázta Máthé István. Az elbírálás főbb szempontjai a Kari Tudományos Diákköri Konferencián, az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián, az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, más nemzetközi és hazai szakmai konferenciákon, rendezvényeken, versenyeken való részvétel, de pontokat érnek a tudományos publikációk és a kutatási projektekben való részvételek is. A bizottság elnöke elmondta, legutóbb kilencen pályázták meg a díjat, a pontozások alapján egyértelmű volt, hogy kik kapják meg az adott tudományterületen ezt. Úgy véli, a Maximus-díj egyre jobban bekerül a köztudatba, és fontos a diákok számára is. Ez abban nyilvánul meg, hogy többen érdeklődnek a TDK iránt is, úgy látja, hogy ez ösztönzően hat. Az egyetem vezetősége és oktatói az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra. Minden évben kell készítsünk tevékenységi beszámolót, és ezekben egyre hangsúlyosabban szerepel a diákokkal való munka, a szakmai foglalkozás – mutatott rá.

A legkiemelkedőbb tudományos munkáért járó díjat ezúttal a humántudományok szakterületen Kakasy Orsolya (angol nyelv és irodalom szak, III. év), a gazdasági tudományok szakterületen Antal Erika (általános közgazdaság szak, III.év), a társadalomtudományok szakterületen Szőcs Erika (kommunikáció és PR szak, III. év), a mérnöki tudományok szakterületen Boga Réka (fenntartható biotechnológiák mesteri szak, II. év) nyerte el. Utóbbiról Máthé István elmondta, kiemelkedő eredményeket ért el, hiszen most fordult elő először a pályázók között olyan, hogy nem csak szakmai konferenciákon vett részt, hanem rendkívül jelentős publikációs tevékenységet is felmutatott. Elsősorban kikapcsolódásnak indult a kutatás, de végül cél lett belőle, mert a légszennyezés témából diplomáztam alapképzésen, ugyanebben a témakörben folytattam a mesterit, most készülök a doktori tanulmányokra. Mindenképp érdemes diákként egy kicsit szétnézni, hogy a környezetünkben mivel foglalkoznak a laboratóriumokban, vagy milyen kutatások vannak. Egy új ismeretszerzés és életcél vagy új jövőkép alakulhat ki. Persze, szórakozás is, mert nem kényszerből végezzük ezeket – hangsúlyozta lapunknak Boga Réka. Szőcs Erika nem csak nemzetközi és regionális konferencián vett részt, hanem van már megjelent szakmai tanulmánya is. A díjazott úgy gondolja, hogy a kutatás folyamata szakmai gyakorlatnak is felfogható. „Ugyanakkor, ha az önéletrajzunkba is beleírjuk, hogy végeztünk különböző kutatásokat, tudományos munkát, talán könnyebben kapunk munkahelyet. A kutatások során nagyon sok embert megismertem, sokat tanultam tőlük és bővült a kapcsolathálóm. Ez fontos a továbbiakhoz, akár a személyes kapcsolatok szempontjából, amelyekből munkakapcsolatok is lehetnek.” Antal Erika főként a TDK-n való részvétel nyomán döntött úgy, hogy megpályázza a díjat. Kérdésünkre, hogy mennyire ösztönzi a diákokat ez a díj arra, hogy a kötelező tanulmányok mellett kutatásokat is végezzenek, elmondta, mindenképp motiváló. „De előre nem lehet tudni, hogy a végén mire lehet pályázni. Nem azért dolgoztam, mert tudtam, hogy lesz ez a díj, hanem mert éreztem az indíttatást, hogy új dolgokat megismerjek, és elmélyüljek bizonyos témákban.” Kakasy Orsolya úgy véli, ez a díj a legnagyobb szakmai kitüntetés, amit egy diák elérhet. Számára azt bizonyította, hogy jól dolgozott, ugyanakkor ösztönzi arra, hogy a kijelölt úton tovább kell haladjon és tudományos munkát kell végezzen. Egy kutatás az érdeklődési körünket is bővíti. Ajánlom a diákoknak, hogy ilyesmivel foglalkozzanak, mert az egyetemen sok lehetőség van. Több témakörben lehet kutatásokat végezni és különböző tudásra szert tenni.

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30