Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Nem iható a szejkei borvíz

A 2018 januárjában, márciusában és novemberében bevizsgált szejkei borvízforrás vize egyik alkalommal sem bizonyult ihatónak  – derült ki a Sapientia EMTE csíkszeredai laboratóriumaiban elvégzett mikrobiológiai vizsgálatokból.

Forrás: uh.ro

A Sapientia EMTE hallgatói az év folyamán összesen öt alkalommal vettek vízmintákat a főút melletti borvízforrásból, dr. Máthé István, a Csíkszeredai Kar oktatójának vezetésével. 2018. január 22-én havas, hideg téli időszakban, március 16-án hóolvadáskor, november első három hetében pedig hetente történt mintavétel.

Fontos részlet, hogy a november 5-i mintavétel előtt hosszabb ideig nem volt számottevő csapadék a térségben, a november 16-ai mintavételt megelőzően egy kevés eső esett, harmadik alkalommal pedig a próbavétel a nagy havazás és hóolvadás után történt, 2018. november 22-én.

A januári és a márciusi mintavétel során is kimutathatók voltak az úgynevezett coliform baktériumok és a fekális eredetű enterokokkuszok, amely mikrobacsoportok a hatályos törvények szerint nem lehetnek jelen ivóvizekben. A 37 Celsius fokon kitenyészthető baktériumok összcsíraszáma az összes vizsgálat közül márciusban volt a legmagasabb: egy milliliter vízmintában 49 baktérium volt, ami két és félszerese a megengedett maximális határértéknek.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a tavaszi hóolvadáskor volt a legszennyezettebb a forrás, ugyanakkor novemberben a csapadékosabb időszakban egyre több mikrobacsoport egyre nagyobb számban jelent meg a borvízben. Valószínűsíthetőnek tartják, hogy a csapadék révén gyakran felszíni szennyezésnek van kitéve a forrás.

“Tekintettel arra, hogy nagyon sokan isszák a szejkei borvizet, a vizsgálataink alapján az lenne a javaslatunk, hogy geológus és hidrológus szakemberek bevonásával teljesen újra kellene gondolni a forrásfoglalást, és gyakrabban bevizsgáltatni a szejkei borvízforrás minőségét” – javasolta dr. Máthé István, az egyetem docense.
 
Forrás: uh.ro

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930