Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Nem kell beiratkozási díjat fizetniük a Sapientiára jelentkezőknek

A koronavírus-járvány miatt ezúttal rendhagyó módon, online formában ismertette a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a 2020/21-es tanévre érvényes beiratkozási tudnivalókat. Több szak esetében is elmaradnak a felvételi vizsgák.

Forrás: szekelyhon.ro

Mara Gyöngyvér rektorhelyettes elöljáróban az egyetem jelenlegi helyzetét vázolta fel. „Jelenleg a 31 alapképzéses kínálatunkból mindössze 4 olyan szak van, amely ideiglenes működési engedéllyel rendelkezik. Ennek ellenére ezek a szakokon is tudunk államvizsgát szervezni” – jelentette be. Kiemelte, az egyetem nemzetközi megítélése évről évre javul: az uniRank rangsorolásában a 78 romániai egyetem közül az előkelő 20. helyet foglalja el a Sapientia. 

,,Ez leginkább a tudományos- és hallgatói eredményeknek, továbbá az online világban való jelenlétnek tulajdonítható. Akik pezsgő tudományos életet szeretnének átélni egyetemi éveik alatt tehetséggondozás által, szívesen látjuk egyetemünkön'' – bátorított a rektorhelyettes, hozzátéve az elért eredmények is a sikerességet igazolják: 2019-ben az Országos Tudományos Diákköri Konferencián 22 dolgozatból 17 díjat zsebelt be a Sapientia. Az uniRank egyébként egy olyan nemzetközi rangsor, amelyet független kutatóintézetek állítanak össze és publikálnak.

Pap Levente, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának dékánhelyettese ismertette a felvételi kínálatot. 

A beiratkozás július 8. és 24-e között fog zajlani. A kizárólag online történő beiratkozásra egy külön platformot hoznak létre, ezt a következő napokban nyilvánossá is teszik. A járványhelyzet okozta pénzügyi nehézségek miatt az egyetem úgy döntött, idén mentesülnek a jelentkezők a szükséges beiratkozási díj befizetésétől.

A 2020/21-es tanévre Csíkszeredában 571 helyet hirdet meg az egyetem: a 13 alapképzésen 425, míg az 5 mesterképzésen 146 szabad hely lesz elérhető.

Választani lehet humán-, gazdaság-, társadalom- és mérnöki tudományok közül. „Alapképzésre érvényes érettségi diplomával lehet jelentkezni, általában az érettségi vizsga átlaga fogja rangsorolni a jelentkezőket felvételi nélkül. Mesterképzésen bizonyos szakok esetében az írásbeli vizsgát szóbeli megmérettetés váltja fel” – pontosított Pap Levente. Bejelentette továbbá, alapképzésen 232 tandíjmentes és 193 tandíjköteles, míg a mesteri esetében 86 tandíjmentes és 60 költségtérítéses hely lesz meghirdetve.

,,Mindig úgy igyekezünk kialakítani, hogy a tandíjak megfizethetők legyenek. Ez idén 250 euró lesz az alapszakok esetében, míg a mesterképzésen 500 euróban maximalizáltuk ezt az összeget'' – részletezte a dékánhelyettes. Az egyetem bentlakása 290 férőhellyel, 2–3 ágyas szobákkal és modern körülmények között várja a távolabbról érkező diákok szállásigényét. A hallgatók jogosultak lehetnek tanulmányi-, szociális-, illetve érdemösztöndíjra, de a külföldi tanulási lehetőség is megnyílik számukra.

További információkat az egyetem honlapján lehet találni. 

Eseménynaptár

2021. február

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728