Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

O expoziţie de picturi realizate cu bacterii, în laboratoarele Universităţii Sapientia, a fost vernisată la Miercurea Ciuc

O expoziţie de picturi realizate cu bacterii, în laborator, de către profesori de la Universitatea Sapientia şi elevi de clasa XII-a a fost vernisată, joi, la Miercurea Ciuc, lucrările "vii" având o durată de viaţă limitată, de cel mult trei săptămâni.

forrás: news.ro

Ideea laboratoarelor de "picturi vii" a fost a lui Máthé István, conferenţiar doctor la Departamentul de Bioinginerie - Facultatea de Ştiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginereşti de la Universitatea Sapientia - filiala din Miercurea Ciuc.

El a povestit că, în urmă cu un deceniu, a văzut în străinătate un poster cu logouri viu colorate realizate cu ajutorul bacteriilor şi chiar cuvinte scrise astfel.

"Mi-a plăcut ideea şi am început să o aplic la ore, cu studenţii. De la un an la altul am avut mai multe bacterii, mai colorate, picturile noastre vii au ieşit din ce în ce mai frumoase. Le-am fotografiat şi am făcut felicitări pe care, cu diferite ocazii, de Paşte sau de Crăciun, studenţii le-au dăruit colegilor şi profesorilor lor, devenind o tradiţie", a relatat el.

Marţi au fost organizate primele laboratoare de "picturi microbiene vii" destinate elevilor din ultimul an de liceu, pentru atragerea lor spre mediul universitar.

"Ne-am gândit că această activitate ar putea să capete o mai mare deschidere, depăşind graniţele universităţii şi i-am invitat pe elevi în laboratoarele noastre, să vadă cu ce aparatură lucrăm, ce facem, pentru că unii dintre ei ar putea deveni curând studenţii noştri. Pe de altă parte, ne-am propus să le vorbim despre microorganisme dintr-o altă perspectivă, una pozitivă, pentru că, de obicei, celor care aud de bacterii întotdeauna le vin în minte numai boli şi infecţii. Însă majoritatea bacteriilor sunt folositoare, chiar esenţiale pentru om", a explicat Mathe.   

Potrivit acestuia, dacă bacteriile "ar dispărea de azi până mâine", oamenii ar trebui să renunţe la produsele lactate fermentate, la pâinea crescută cu drojdie, la murături şi la foarte multe produse farmaceutice, care se obţin folosind culturi bacteriene selecţionate, cum ar fi enzimele, proteinele, aminoacizii sau hormoni precum insulina.

Interesul pentru acest experiment inedit în România a depăşit aşteptările organizatorilor, la el participând 190 de elevi.

Ei au aflat astfel că în corpul fiecăruia există de zece ori mai multe celule microbiene decât celulele proprii, cele mai multe responsabile de buna dezvoltare şi funcţionare a organismului.

Potrivit organizatorilor, elevii nu au fost expuşi niciunui pericol, bacteriile cu care s-a lucrat provenind din colecţii internaţionale de tulpini microbiene strict controlate şi nepericuloase.

Elevii au "pictat" cu bacterii de mărimi microscopice, după modele desenate de ei pe hârtie. Cu ajutorul unor instrumente sterile, elevii au aplicat bacteriile, care aveau să capete culori diferite, pe mediul de cultură, gelul hrănitor pus în cutii rotunde şi transparente din sticlă. Niciunul nu a ştiut ce va ieşi în final, pentru că bacteriile microscopice devin vizibile abia după ce se înmulţesc, adică după după 24 până la 48 de ore.

"Dacă pui o mie de bacterii una lângă cealaltă, abia vor acoperi un milimetru. Dar, după ce se înmulţesc pe mediile de cultură sterile pe care au fost pictate, vom avea de a face cu miliarde de celule, atunci devin vizibile şi cu ochiul liber şi astfel picturile vii devin colorate. Culoarea este dată de pigmenţii bacteriilor, unii sunt roşii, alţii sunt galbeni sau portocalii", a explicat Máthé István.

După două zile, cele aproximativ 380 de creaţii - flori, fluturi, animale, portrete, peisajei - au făcut, joi, obiectul unei expoziţii în premieră, deschisă în aula Universităţii Sapientia din Miercurea Ciuc.

Durata expoziţiei de "picturi vii" este foarte scurtă, Mathe explicând că, după trei-patru zile, bacteriile nu mai cresc şi dacă sunt ţinute la temperatura camerei rezistă o săptămână, după care mediul se usucă şi bacteriile mor. La frigider, rezistă două-trei săptămâni.

Evenimentul a fost organizat de Departamentul de Biochimie şi Bioinginerie şi cel de Ştiinţe Alimentare din cadrul Universtăţii Sapientia din Miercurea Ciuc.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031