Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Öngyógyító betegek, civil tudomány – létezik, és most meg is lehet tekinteni Csíkban

Európa-szerte népszerű vándorkiállítás nyílik meg Csíkszeredában jövő héttől, amely emberi sorsokon keresztül olyan találmányokat és módszereket mutat be, amelyek a felelősségteljes kutatás és az újszerű gondolkodás szempontjai szerint jöttek létre az egészségügy és orvostudomány területén.

forrás: szekelyhon.ro

Huszinkilenc európai intézménnyel partnerségben vesz részt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Kara a Horizon 2020 program által támogaott Sparks nevű projektekben. Ennek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy ők is a tudomány és az innováció alakítói lehetnek– számolt be a csütörtöki sajtóeseményen Mara Gyöngyvér, a felsőoktatási intézmény rektorhelyettese, csíkszeredai kiállítás projektfelelőse.

Egymillió látogató eddig Mara Gyöngyvér elmondta, a Sparks (Újragondolni az innovációt együtt) projekt keretében Csíkszeredában, a Sapientia EMTE épületének félemeletén hétfőtől március 23-ig ingyenesen megtekinthető a Laboron kívül: csináld magad tudomány című kiállítás. A vándorkiállítás 2016-ban indult útjára, és máig közel egymillió látogatója volt Európa szerte. A tárlatot jelenleg Csíkszeredában és további három helyszínen (Írországban, Finnországban és Olaszországban) egy időben szervezik meg. A kiállítás szakmai kivitelezője a londoni Tudományos Múzeum (Science Museum London).

A kiállítás emberi sorsokon keresztül olyan találmányokat és módszereket mutat be, amelyek a felelősségteljes kutatás és innováció befogadó szempontjai szerint jöttek létre a gyors technológiai változásokat átélő egészségügy és orvostudomány területén. Három megközelítés, hét történet A kiállítás anyaga három fő megközelítés köré szerveződik, ezek az öngyógyító betegek, a civil tudomány és a csináld magad biológia – ezeket a témaköröket pedig hét történeten keresztül mutatja be. Az öngyógyító betegek témakörében például megismerhetjük Sara Riggare történetét, akit 2003-ban Parkinson-kórral diagnosztizáltak, és ahhoz, hogy egészséges és jó erőben maradhasson, a betegség szakértőjévé vált. Hordozható eszközök segítségével rögzítette pulzusát és alvásfázisait, figyelve a tüneteket, így személyre szabva a kezelését. A civil tudomány egyik képviselője Doreen Walther szúnyogszakértő, aki Németország amatőr szúnyogvadászaival dolgozik együtt, akitől évente több ezer szúnyogot kap postán. A szakértő a különböző fajok előfordulási helyének vizsgálatával nyomon követi a veszélye és fertőző betegségeket hordozó szúnyogokat. A csináld magad biológusok kiemelkedő alakja Pieter van Boheemen, aki amszterdami laborjában azon dolgozik, hogy gyakorlati műhelymunkákon és foglalkozásokon keresztül a biológiát mindenki számára elérhetővé tegye.

Hétfőtől látogatható A kiállítás a művészet és tudomány találkozását is bemutatja, olyan alkotásokon keresztül, amelyek feltárják a tudomány jövőjét. Ilyen például egy képzeletbeli nano-robot, amely manipulálja az idegrendszert, hogy elfojtsa a tudatos és tudatalatti vágyakat.

Emellett, a tárlat részeként kísérőprogramokat is szerveznek egészségmegőrzés és orvostudományi témákban meghívott előadókkal. A kiállítás megnyitóját hétfőn 17 órától tartják az egyetem épületében, a félemeleten. Az elkövetkezendőkben a tárlat hétköznapokon 10-18 óra között, míg szombaton 10-13 óra között ingyenesen látogatható. Az előzetesen bejelentkezett csoportoknak (minimum 10 fő) tárlatvezetést is biztosítanak, az bejelentkezést az egyetem honlapján lehet megtenni.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031