Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Online kezdődött a húszéves erdélyi magyar tudományegyetem idei éve (Székelyhon)

A  járványhelyzetre való tekintettel kedden délután rendhagyó tanévnyitót tartott az idén húszéves Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem: online közvetítés formájában, videóüzenetekben tolmácsolták köszöntőbeszédeiket az intézményvezetők, illetve Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Kató Béla püspök, a Sapientia Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

Elsőként Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora köszöntötte a diákokat és kollégáit Stephen Hawking, a népszerű angol elméleti fizikus szavaival: „A csillagokra nézzetek, ne a lábaitokra, hisz a tudás korlátokat ad, de a fantázia szárnyalhat”. Húsz év egy intézmény életében már meghatározó, a Sapientia pedig továbbra is igyekszik eladható és hasznos tudást biztosítani keresztény értékrendben, ami azt jelenti, hogy ha bárki bajban van az egyetemen, biztosan lesz, aki segítséget nyújt neki – fűzte hozzá a rektor, aki arra is kitért, hogy idén mintegy negyven százalékkal több hallgató jelentkezett az egyetemre, mint az eddigi években. Hozzátette ugyanakkor: amint lehetséges lesz, visszatérnek a megszokott, személyes oktatásra a hibrid forma helyett.

Voltak, akik hittek a Sapientia létjogosultságában „Magyarnak lenni Erdélyben azt jelenti, hogy egy lépéssel előrébb lenni, kicsit többnek lenni minden tekintetben” – Wass Albert szavaival köszöntötte az egyetem hallgatóit és tanárait Potápi Árpád János. Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta: a Sapientia születését nem a csillagok kedvező állásának vagy a kedvező körülményeknek köszönheti, hanem annak, hogy voltak, akik hittek az erdélyi magyar tudományegyetem létjogosultságában, abban, hogy az erdélyi magyarság képes önálló magyar egyetemet létrehozni és működtetni. „Erdély tündérkert, a világ legszebb helye. Bárhol járok a Kárpát-medencében, fiataltól idősig mindenkinek az a vágya, hogy legalább egyszer eljusson Erdélybe. Nektek ez megadatott, mert Erdély a szülőhazátok. Megtapasztaltuk, hogy a magyar intézményrendszer minden régióban csak összehangoltan tud jól működni, ehhez erős magyar politikai képviseletre van szükség. Voltak próbálkozások, de az elmúlt évek történései a Kárpát-medence minden régiójában bebizonyították, egy külhoni magyar közösség nem bír el több etnikai pártot, csak egy magyar pártban tudjuk erőinket összpontosítani, közösségünk politikai céljait elérni – fejtette ki az államtitkár köszöntőbeszédében.

A közösségben való nevelés Kató Béla püspök, a Sapientia Alapítvány Kuratóriumának elnöke rávilágított, már az egyetem megalakulásánál megfogalmazták azt a gondolatot, hogy hálózatos intézményként szeretnének működni – több száz kilométerre egymástól, de egy közösségben –, azt viszont maguk sem gondolták volna, hogy mindez annyira jól sikerül, hogy mindenki a maga otthonából vesz rész a 2020–2021-es tanév megnyitóján. „Az egyetemünk az oktatáson kívül a közösségben való nevelést is fontosnak tartja, és ebben a pillanatban úgy erezzük, hogy ez a legnagyobb gondunk: nem tudunk egy közösségben úgy együtt lenni, hogy egymásra tudjunk hatni, és tudjuk egymást támogatni. Mégis mindent meg kell tenni, hogy kapcsolatban tudjunk maradni, hogy ne essen szét ez a közösség, mert ha szétesik, akkor veszélybe kerül az is, amiért az egyetemet létrehoztuk: az erdélyi magyar közösségnek szüksége van olyan helyekre, amelyek egybegyűjtik a mi népünket – hangsúlyozta Kató Béla püspök. A csíkszeredai kar nevében Lázár Ede, a kolozsvári kar nevében Tonk Márton és a marosvásárhelyi kar nevében Kelemen András dékánok köszöntötték a hallgatókat, illetve bemutatták egyetemi kínálatukat. A tanévet mintegy 800 alapképzéses és 200 mesterképzéses elsőéves hallgató kezdi meg idén.

Eseménynaptár

2021. március

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031