Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Összefognak a székelyföldi kutatók

Elismert székelyföldi, illetve székelyföldi kötődésű tudományos kutatókat tömörít az az újonnan alapított egyesület, amely csütörtökön este, a magyar tudomány napja alkalmából mutatkozott be Csíkszeredában.

forrás: 3szek.ro

 Az alapítók célja: összefogni azokat, akik bizonyítottak szakmai téren, és hogy erősödjék térségünk a tudományosságban. A Pro Sciencia Siculorum Egyesület ötletgazdája Kristály Sándor sepsiszentgyörgyi matematikus.

Az egyesület erős sepsiszentgyörgyi, illetve háromszéki gyökerekkel rendelkezik, a négy alapító tag közül ketten sepsiszentgyörgyiek, Fejér Szilárd vegyész és Kristály Sándor, a másik két alapító Barabási Albert László hálózatkutató és Andrew Balas egészségügyi informatikus. Az egyesület elnöke, Kósa István szintén szentgyörgyi, alelnöke, Makó Zoltán pedig csernátoni származású, mindketten a csíkszeredai Sapientia EMTE tanárai. A Pro Sciencia Siculorum Egyesület független szervezet, a Sapientia csíkszeredai kara együttműködő partnerként támogatja őket.
A Sapientia aulájában tartott rendezvényen Makó Zoltán úgy fogalmazott, a székelyföldi kötődésű neves kutatókat szeretnék egy hálózati rendszerbe összefogni, az egyesület pedig azért jött létre, hogy lehetőséget teremtsen arra, hogy Székelyföld is megjelenjék a világ kutatási helyszínei között, illetve ennek gazdasági vetülete is legyen. Kósa István céljaikról beszélt, megjegyezve, ösztöndíjakat is szeretnének adni azoknak a kutatóknak, hallgatóknak, akik rendkívüli eredményeket értek el, s meggyőződésük, hogy csak rangos kutatási eredményeket követhet társadalmi hatás.
Az alapítás gondolatáról szólva Kristály Sándor kifejtette, minden nemzet össze tudta fogni saját tudományos elitjét, ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy csak és kizárólag kiváló tudományos munkássággal rendelkező székelyföldi kötődésűek kerüljenek be csapatukba. Nem tömeget, hanem minőséget szeretnének – tette hozzá.
Székelyföldön nincs egy olyan tudományos közösség, melynek tagjai kommunikálnának egymással – vélekedett Fejér Szilárd. Barabási Albert László videoüzenetben mondott rövid köszöntőt. A kezdeményezők szeretnének havonta tudománynépszerűsítő előadásokat is szervezni, elsőként Kristály Sándor és Fejér Szilárd beszélt kutatási területéről.

Eseménynaptár

2019. június

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930