Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Összevonják a Sapientia csíkszeredai karait

Gazdasági érvekkel indokolják azt a döntést, miszerint a következő tanévtől a jelenlegi két kar helyett eggyel fog működni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai egysége. Ez a szerkezeti átalakítás Dávid László rektor szerint nem érinti az egyetem szakjait.

forrás: szekelyhon.ro

Egyetlen karral indult 2001-ben a Sapientia egyetem Csíkszeredában, három évre rá viszont megtörtént a szétválás: létrehozták a Gazdaság- és Humántudományok, illetve a Műszaki- és Társadalomtudományok Kart. Kezdetben négy szakot indított a csíkszeredai kar 209 meghirdetett hellyel, a 2014-2015-ös tanév elején 550 alapképzéses helyet hirdettek meg 15 szakra, illetve 143 helyet négy mesterképzéses szakra.

Dávid László, a Sapientia EMTE rektora megkeresésünkre elmondta, az egyetem szenátusa két és fél hónapja hozott döntést arról, hogy összevonják a Csíkszeredában működő két kart. „Ezt kérvényeztük a tanügyminisztériumtól, és úgy látjuk, hogy jóvá is hagyják, mert benne szerepel a törvénytervezetben” – állapította meg a rektor.

A rektor szerint a csíkszeredai karok egységesítésére azért van szükség, mert egy karral gazdaságosabban, kiegyensúlyozottabban működtethető az egyetem. „Akkor lehet új kart létrehozni, vagy akkor van létjogosultsága egy karnak, ha legkevesebb 500+1 diákja van, de jelenleg a Sapientia csíkszeredai karain nincs ezer hallgató, amely indokolná a két kar működését” – magyarázta Dávid. Hozzátette: a karok összevonásával a valóságot igazították hozzá a rendszerhez. „A következő 50-100 évre kell elképzelni az egyetem jövőjét, megfelelő, ütőképes egyetemet szeretnénk, mely pont akkora méretű, amilyet a régió igényel, és pont azokra a szakokra koncentrál, amelyeket a régió tud hasznosítani” – szögezte le.

A karok összevonása a következő tanévtől lép érvénybe. „Ezzel az intézkedéssel egyelőre nem változik a névmodosításon kívül más semmi, sem a szakok, sem a struktúra” – mondta Dávid László. Tőle tudjuk, hogy mindkét kar vezetése, dékánja funkcióban marad ideiglenesen, egészen a jövő tavasszal esedékes egyetemi választásokig. Ugyanis a rektori mandátuma év végén jár le, az új rektor kinevezését követően pedig meg kell szervezni az egyetemi választásokat, ekkor kerül sor a dékán megválasztására is az összevont csíkszeredai karon. Hozzáfűzte, a jelenlegi törvény értelmében a dékánt a rektor nevesíti azon a kollégák közül, akiket a kari tanácsok megfelelőnek tartanak. A csíkszeredai karok összevonásával munkakörök fognak megszűnni, például nem lesz szükség két főtitkárra, de a rektor megfogalmazása szerint átrendezéssel megoldják, hogy minden munkatársuk megtalálja a helyét az egységesített karon belül.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031