Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Öt csíki forrás vizét vizsgálták be, van, amelyiket egyáltalán nem ajánlják emberi fogyasztásra

Míg a Taplocai-, Somlyói- és Zsögödi-borvízforrás vizének minősége megfelelő, a Piricskei-forrás vize nem ajánlott emberi fogyasztásra – derítették ki egyetemisták mikrobiológiai vizsgálatok során. 

forrás: szekelyhon.ro

A Piricskei-forrás októberi vízmintájából mikrobiológiai táptalajon kifejlődött baktériumok

Fotó: Máthé István

Nyolc különböző mikrobiológiai vizsgálatot végeztek Csíkszéken a Taplocai-, Somlyói-, Zsögödi-, Borsáros- és Piricskei-forrásból vett vízmintákon a Sapientia egyetem fenntartható biotechnológiák mesteri szakjának első éves hallgatói. A laborgyakorlatok részeként október 11-én vettek vízmintákat az említett forrásokból. A mikrobiológiai vizsgálatok eredményeiből kiderült, hogy a Taplocai-, Somlyói- és a Zsögödi-borvízforrás vizének minősége megfelelő volt a vizsgált időpontban – tájékoztat Máthé István egyetemi oktató.

A hallgatók kutatásainak vezetője ugyanakkor tudatta, a Borsáros-forrás vizében olyan coliform baktériumokat mutattak ki, amely mikrobacsoport nem tűrhető meg az ivóvíznek minősített folyadékban, amit egy vonatkozó törvényi előírás szabályoz. A Piricskei-forrás vize sem ajánlott emberi fogyasztásra, ugyanis a bevizsgált mintában nagyon magas volt a baktériumok összcsíraszáma, nagy mennyiségben azonosítottak benne coliform baktériumokat, fekális eredetű kólibacilusokat, illetve egyéb baktériumokat. Mint megtudtuk, ezek elsősorban gyomorrontást, hasmenést okozhatnak. Mivel a korábbi vizsgálatok során az említett forrás vize többször is tartalmazott hasonló baktériumokat, a szakember nem ajánlja emberi fogyasztásra, legfeljebb alapos felfőzés után. Mint a küldött tájékoztatóban Laczkó Attila geológusra hivatkozva leírják, „egy előzetes terepszemle alapján, a Piricskei-forrást tápláló víz a Kápolnás-patak baloldali mellékágából és annak a vízgyűjtő területéről származik. Ez a mellékág a Bor-hegy alatt ered, és egy intenzíven használt legelős területen folyik át. Ez a tény megmagyarázhatja a Piricskei-forrás szennyezettségét”. 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031