Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Pénzidomárok jelentkezését várják

Másodszor is megszervezik a Pénzidomár pénzügyi és gazdasági vetélkedőt az erdélyi középiskolások számára. A versenyre négyfős csapatok jelentkezését várják, a feladatlapok beküldési határideje november 22.

penzidomar vn 005_bLázár Ede, Zsigmond Barna Pál és Farkas László Hunor ismertette a Pénzidomár vetélkedő feltételeit

„A tavalyi versenynek nagy sikere volt, a részvevők száma és a visszajelzések is ezt igazolják. Nagyon örvendünk, hogy idén is meg tudjuk szervezni a vetélkedőt az OTP Bank Románia, valamint Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának támogatásával” – mondta Lázár Ede, a Sapientia Egyetem Gazdaság- és Humántudományok Karának dékánhelyettese.

Tavaly 61 középiskolás csapat nevezett be a versenyre, idén is hasonlóan nagy érdeklődésre számítanak a szervezők. „A Pénzidomár Erdély egyik jelentős magyar nyelvű gazdasági esetmegoldó versenye, ehhez hozzájárult a konzulátus, valamint az OTP Bank szakmai és anyagi segítsége is. Örömmel csatlakoztunk, hiszen azt láttuk, hogy tavaly is nagyon sokan jelentkeztek nemcsak Székelyföldről, hanem egész Erdélyből” – emelte ki Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja. Mint fogalmazott, úgy látják van erre igény a tanulók részéről, hiszen a mindennapokat meghatározza a gazdaság, és jó, ha elsajátíthatják anyanyelvükön is a pénzügyi, gazdasági fogalmakat, ismereteket.

„Az a célunk, hogy a diákok minél fiatalabb korban játékos formában elsajátítsák az alapvető pénzügyi ismereteket, így felnőttként tudatosabban hozzák meg gazdasági döntéseiket” – erősítette meg Farkas László Hunor, az OTP Bank Románia csíkszeredai fiókvezetője is. A diákokat értékes díjakkal motiválják. Elektronikai cikkekkel, könyvekkel és egyéb ajándékokkal jutalmazzák majd a legjobbakat.

 A vetélkedő menete

 A Pénzidomár vetélkedőre négyfős középiskolás csapatok jelentkezhetnek, azáltal, hogy november 22-ig beküldik az első forduló feladatlapját a penzidomar@sapientia.siculorum.ro e-mail címre. A feladatlap elérhető a www.penzidomar.ro honlapon vagy a www.facebook.com/Penzidomar oldalon.

„A tavalyi tapasztalatokból kiindulva kevésbé tárgyi tudásorientáltak a feladatlap kérdései, inkább esszé jellegű kérdéseket tettünk fel” – magyarázta Lázár. Így a diákoknak például olyan kérdésekről kell majd véleményt alkotniuk, hogy szerintük Székelyföld gazdaságának melyik a három legfontosabb ágazata, vagy a székely termék, Góbé termék márkával kapcsolatos szubjektív véleményükre is kíváncsiak a zsűri tagjai.

A verseny elődöntőjét és döntőjét december 14-15-én tartják a csíkszeredai Sapientia Egyetem épületében. Az elődöntőn 15 bejutó csapat, míg a döntőben négy csapat mérheti össze tudását. „Első nap megkapják az esettanulmányt egy vállalati, döntési szituációval megfogalmazva, amire valamilyen választ kell adniuk. Maga a problémafelismerés is a játék része” – ismertette a dékánhelyettes. Mint részletezte, elsősorban a diákok problémaérzékelését, szövegértését, csapatmunkáját értékelik, mérik, hogy mennyire jó megoldást javasolnak az adott szituációra, és pontozzák a prezentációs készséget is.

A Tanuld meg uralni a pénzed! mottójú vetélkedőt a Sapientia EMTE Gazdaság- és Humántudományok Kara, az OTP Bank Románia, és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa szervezi.

forrás: szekelyhon.ro

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031