Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Pénzidomárokat keresnek

Pénzidomár néven indít középiskolások számára gazdasági és pénzügyi vetélkedőt a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai Gazdaság- és Humántudományok Kara, az OTP Bank Románia, illetve Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa. A verseny kiváló lehetőség arra is, hogy az egyetem a középiskolások körében népszerűsítse gazdasági szakjait.

Leginkább székelyföldi középiskolákat céloz meg az egyetem, a bank, illetve a főkonzulátus, ám minden olyan romániai iskolából jelentkezhetnek csapatok, ahol magyar nyelven folyik az oktatás. „Tapasztalataink szerint a középiskolákban eléggé elhanyagolt a közgazdasági ismeretek oktatása. Ezzel a pénzügyi vetélkedővel viszont bővíthetjük az ilyen jellegű ismereteket” – nyilatkozta a vetélkedő keddi ismertetőjén Makó Zoltán, a Sapientia egyetem Gazdaság- és Humántudományok Karának dékánja, akinek nem titkolt szándéka, hogy a vetélkedőre jelentkező iskolások majd a Sapientiát válasszák továbbtanulásukkor.

Előnyben a magyar nyelvű tájékoztatás

A pénzügyi vetélkedő ötlete a főkonzulátusé volt, amely a lebonyolításhoz partnereket keresett. „Azért választottuk az OTP-t, mert ez az egyetlen bank Romániában, amely magyarul is közli az ügyfelei számára fontos információkat. Mivel a Sapientiát jól felkészült akkreditált egyetemnek tartjuk, amely működését a magyar állam kiemelten támogatja, ezért ezt a felsőoktatási intézményt kértük fel a vetélkedő szakmai részének lebonyolítására” – magyarázta Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul. Számára egyik fontos szempont volt, hogy a középiskolások úgy tekintsenek az egyetemre, mint egy olyan felsőoktatási intézményre, amelyen kitűnő gazdasági ismereteket lehet szerezni.      

„Ez a vetélkedő arra is jó alkalom, hogy a diákok egy elképzelést kaphassanak arról, milyen nehéz a pénzt megkeresni és megtartani, illetve megfelelő módon elkölteni” – ezt már Farkas László, az OTP Románia csíkszeredai fiókjának vezetője mondta. A pénzpiaci szakember szerint manapság már nem csak közgazdászokra van szükség, hanem ún. pénzidomárokra (innen ered a vetélkedő elnevezése is), akik többek között felügyelik a pénzpiaci mozgásokat, és figyelnek arra is, hogy egy-egy intézmény, vállalat mire költse el a pénzét.

A vetélkedőről

A vetélkedővel kapcsolatos információkat a www.penzidomar.ro honlapon lehet megtalálni. Négyfős csapatok jelentkezését várják, a jelentkezés feltétele az első forduló feladatlapjának beküldése a megadott határidőre, november 16-ig. A verseny döntőjét december 15-én a Sapientia egyetemen tartják. Nyeremények: könyvutalványok, elektronikai eszközök és egyéb értéktárgyak. A következő hetekben a verseny kiírói több középiskolát is felkeresnek, ahol egy-egy előadás keretében a részletekről is beszámolnak.

forrás: szekelyhon.ro

Eseménynaptár

2019. június

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930