Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Rejtett hadszíntereken szolgálnak II.

A bennünk élő titkos társaságról, azaz a a testünkben lakó mikroorganizmusokról értekezett múlt héten a Teinben a Sapientia EMTE biomérnöki tanszékének docense, dr. Mara Gyöngyvér.

forrás: erdely.ma

A baktériumokból, gombákból és vírusokból álló titkos társaság egyre inkább reflektorfénybe kerül, az egészséges szervezetben létfontosságú szerepe van az emésztésben, az immunrendszerben. Ha az egyensúly felborul, az számos betegséget eredményezhet. 

Ugyanolyan fajta baktériumok is betölthetnek védő és támadó szerepet is a szervezetben, például az orrunkban tanyázó staphylococcus aureus. Bőrünkön is többféle mikrobiális közösséget hordunk, egyesek a száraz, mások a nedvesebb vagy zsírosabb területeket kedvelik (pl. az aknét okozó propionibacterium acnes), de legnagyobb számban a beleinkben élnek, bár számukat erősen megtizedeli a nyál, az epe vagy a megtapadási hely hiánya a bél falán. Ha kedvezően alakulnak számukra a körülmények, akkor akár félóránként is megduplázódhat a számuk, így teríthet le egy nap alatt egy kólibaktérium-fertőzés, de a belőlünk naponta távozó anyagcseretermék szinte felét is az elhalt mikroorganizmusok teszik ki.

Bár a csecsemő az anyaméhben még szinte steril környezetben él, már a szülőcsatornán való áthaladáskor „beoltódik”, majd a táplálással, a levegőből vagy a bőrön át is gazdagítja saját „közösségét”. A jövőben akár arra is sor kerülhet, hogy a kövéreket egy olyan baktérium beültetésével fogyasszák le, amely jelenlétét csak a soványaknál figyelték meg, de krónikus vastagbélgyulladásban (clostridium fertőzésben) szenvedőknél is nagyon jó eredményt figyeltek meg a széklettranszplantáció, azaz a más egészséges bélflóráját tartalmazó minta átültetésével. 

(bodor)
Székely Hírmondó

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031