Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

REPORTAJ Picturi realizate din bacterii 'prietenoase', un proiect de succes al Universității Sapientia, filiala Miercurea Ciuc

Laboratorul de microbiologie al Universității Sapientia, filiala Miercurea Ciuc, este locul unde se întâmplă, pentru al doilea an consecutiv, un eveniment inedit, destinat liceenilor din oraș, în cadrul căruia aceștia realizează "picturi" din bacterii și descoperă partea bună a microorganismelor.

forrás: agerpres.ro

Pentru necunoscători, un laborator de microbiologie este un loc unde se întâmplă lucruri complicate și greu de înțeles, puțini fiind cei care s-ar gândi că, într-un timp scurt, ar putea învăța să "picteze" cu bacterii.

Ideea proiectului s-a născut în urmă cu aproape zece ani, când conferențiarul Dr. Máthé István, de la Departamentul de bioinginerie al Universității Sapientia, a fost în străinătate la o conferință și a văzut un logo al unei firme farmaceutice realizat din bacterii. Întors acasă, a experimentat "pictura cu bacterii" cu studenții și, după câțiva ani, s-a gândit să atragă și elevii din oraș într-un proiect similar. 

Dr. Máthé István

"Un alt scop al acestui eveniment a fost să le spunem elevilor rolul important pe care îl joacă bacteriile în viața de zi cu zi. În fiecare zi folosim în industrie miliarde de celule microbiene, de pildă în industria laptelui, în fermentația lactică, în panificație, în industria alcoolică, în industria farmaceutică și cea a produselor cosmetice. De asemenea, trebuie să vorbim și de biotehnologii de mediu, bacteriile sunt implicate în descompunerea poluanților care ajung în sol sau în ape. (...) Sperăm că elevii se împrietenesc cu microorganismele și putem să diminuăm această imagine negativă pe care o au acestea", a precizat conferențiarul universitar.

Astfel, elevii au aflat că, dacă mâine ar dispărea toate microorganismele, oamenii ar trebui să renunțe la produsele lactate fermentate, la pâine, la prăjiturile și murăturile bunicii și nu ar mai avea acces la multe medicamente, produse cosmetice, la producerea cărora se folosesc microorganisme. De asemenea, foarte multe medii poluate nu ar fi depoluate fără microorganisme, acestea ajutând și la purificarea apelor uzate, pe care le producem în fiecare zi. Máthé István a adăugat că, în ultimul deceniu, se folosesc din ce în ce mai mult microorganisme și în agricultură, existând biopreparate microbiene care ajută la creșterea plantelor și astfel se poate diminua cantitatea îngrășămintelor chimice folosite.

Întrebat cum ar fi viața noastră fără microorganisme, conferențiarul a răspuns, zâmbind, că nu am putea rezista mai mult de câteva zile fără microorganismele din noi.

"Nu am putea trăi noi, oamenii, fără microorganisme. Pentru că noi trăim cu aproape zece mii de 'specii de microorganisme' împreună, în noi și pe suprafața corpului și multe dintre ele ne ajută la combaterea bolilor, la combaterea patogenilor, la digestie, produc vitamine. Deci, practic, nu am rezista mai mult de câteva zile, poate nici atât, fără microorganismele din noi. Și ar trebui să renunțăm la tot ce e mai bun din viață, de fapt", a punctat Máthé István.

 

Proiectul din acest an a beneficiat, în premieră, și de o mascotă, care i-a vegheat pe "pictorii amatori", pe tot parcursul muncii lor de creație. Este vorba de Sapibacillus, realizată de studenți din material de pluș, o bacterie stilizată, drăguță și prietenoasă, cu care toată lumea s-a fotografiat și care a fost vedeta zilei.

Creațiile realizate de elevii din Miercurea Ciuc au fost jurizate, joi, de specialiștii Universității Sapientia, iar efemerele creații au putut fi admirate, timp de câteva ore, în holul instituției. Cele mai bune lucrări au primit premii constând în diplome și cărți de specialitate și de literatură universală. La final, creațiile vor "muri" și cutiile vor fi spălate, pentru ca, anul viitor, să se transforme, din nou, în "pânze" pentru alte picturi inedite.

"Acestea sunt niște creații efemere, pot fi admirate câteva zile, apoi mediile de cultură se usucă și bacteriile încep să moară. După cel mult o săptămână o să le sterilizăm, conform normelor în microbiologie și cutiile le spălăm. Este o muncă enormă în spatele acestui proiect, dar satisfacția e pe măsură", a spus Máthé István.

Cel mai mare câștig al acestui proiect îl reprezintă, cu siguranță, faptul că elevii s-au împrietenit cu microorganismele, au aflat ce rol important joacă în viața noastră și că în jurul nostru nu există doar bacteriile despre care ni se vorbește în copilărie, atunci când nu ne spălăm pe mâini sau care ne sunt prezentate în reclamele tv pentru dezinfectați.

AGERPRES/(A, AS — autor: Gina Ștefan, editor: Oana Popescu, editor online: Irina Giurgiu)

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031