Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Rituális szimbólumok a székely-magyar jelképkultúrában – Dr. Balázs Lajos előadása Gyergyószentmiklóson

2015. december 2-án, szerdán 18 órai kezdettel újra Kávéházi előadást tartunk Gyergyószentmiklóson a Marcipán Cukrászdában.

forrás: erdely.ma

A következő előadó a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának docense Dr. Balázs Lajos lesz, aki Rituális szimbólumok a székely-magyar jelképkultúrában címmel tart előadást. A kávéházi programsorozatunk lényege, hogy a felvezető előadás után kialakuljon egy beszélgetés és a résztvevők kérdéseket tehessenek fel az előadónak.

Az előadóról:

„A tanári mesterség medréből ágazott ki és terebélyesedett néprajzkutatói szenvedélyem, illetve kötelességtudatom a magyarságtudomány művelésének, gyarapításának szolgálatában. A tanári pálya és egyéb elkötelezettségemmel párhuzamosan mintegy 40 esztendőt szenteltem az emberi élet sorsfordulóinak kutatására. Külön-külön monográfiát írtam egy általam tudatosan és körültekintően kiválasztott karakteres és reprezentatív székely falu, Csíkszentdomokos születési, házassági, elmúlással és halállal kapcsolatos szokásvilágáról, majd 800 oldalas könyvben foglaltam össze nemi kultúráját és erkölcsét. Több mint száz tanulmányt közöltem a fenti tárgykörök részkérdéseiről, melyekben elmélyítettem szokáskultúránk, szimbolisztikánk, rítusaink egészen ritka eseteit.

Kutatásaim és tanulmányaim alapján vallom, hogy a székelység már a honfoglalás előtt rendelkezett összeálló, kiforrott beavató rítusrendszerrel, ami megóvta a szétzülléstől, és aminek köszönhetően részt vehetett a magyar nép legnagyobb vállalkozásában, a honfoglalásban.”
 

Hirdetés


Az előadásról:

A szimbólumok, a rituális szimbólumok különösképpen mindig mélységes jelentést hordoznak. Egy olyan nyelvezet, ami sokszor felülkerekedik a nyelvi közlés kifejező képességén. Amikor szimbólumokról beszélünk, tulajdonképpen szellemi felemelkedésünkről beszélünk. Vagyis arról, hogy hogyan váltunk okosabbá, hogyan láttuk meg a láthatatlant a természetben, hogyan tudjuk jelezni a láthatatlant – érzéseinket, gondolatainkat – szavak nélkül is, hogyan kapcsoltuk össze az irracionálist a racionálissal.

Milyen szimbólumok fejeznek ki minket, székely-magyarokat életünk során: a születéstől a párkeresésesen, párválasztáson át a halálunkig? A szimbólumok népünk történelmének másképpen való elbeszélése.

Létrehoztunk egy Facebook eseményt is, ahol akár előzetesen fel lehet tenni a kérdéséket: 
https://www.facebook.com/events/1253261494699867/ 

Eseménynaptár

2020. augusztus

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31