Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Sapientia, nem csak erdélyieknek

Tizenhetedik alkalommal szervezték meg Budapesten az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást, amelyen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is képviseltette magát. A hétvégi rendezvényen kiderült, sokan ismerik a felsőoktatási intézményt, illetve főként azon magyarországi diákok érdeklődnek iránta, akiknek valamilyen kötődésük van Erdélyhez.

forrás: szekelyhon.ro
 

Az Educatio szakkiállítás azzal a céllal jött létre, hogy választ adjon a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre. Feladata összekapcsolni az egyes szereplőket: a magyarországi és külföldi felsőoktatási intézményeket, tankönyvkiadókat, nyelviskolákat, szakképző intézményeket az érdeklődőkkel: a diákokkal, oktatókkal és szülőkkel. A weboldalukon található információk szerint a háromnapos seregszemlén mintegy 200 kiállító és közel 33 ezer látogató fordult meg, illetve 50 felsőoktatási intézmény jelenlegi hallgatói, oktatói adták át a legfontosabb információkat a képzésről, a szokásokról, kollégiumi elhelyezésről és akár a tanulmányokat követő jövőképről is.

Csíki Adél, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának kommunikációs munkatársa érdeklődésünkre elmondta, a kiállításon az egyetem mindhárom kara képviseltette magát, így sikerült a teljes oktatási kínálatot bemutatniuk az érdeklődők számára.

„A Sapientia mint erdélyi egyetem főként azzal a céllal vett részt az eseményen, hogy kapcsolatokat építsen a magyarországi egyetemekkel, ugyanakkor ismertesse az Erasmus+ mobilitási programját, valamint a Makovecz-ösztöndíjat is bemutassa az érdeklődőknek. A három nap alatt rengeteg diákot szólított meg az esemény, hiszen az Educatio kiállítás az egyik legnagyobb felsőoktatási rendezvény Magyarországon. Tapasztalataink szerint már igen sokan számon tartják a Sapientiát mint továbbtanulási lehetőséget. Azon diákok, akik a standot meglátogatták, konkrét kérdéssel fordultak az intézmény munkatársaihoz. Főként olyan diákok érdeklődtek, akiknek valamilyen kötődésük van Erdélyhez, innen származnak a szüleik, ismerőseik, valamint akik merőben mást szeretnének a továbbiakban kipróbálni. A három nap alatt az volt a jellemző, hogy konkrét képzési ágak után érdeklődtek a diákok, és előzetes ismereteik voltak az egyes oktatási helyszíneinkről. Mivel a Sapientia is bekapcsolódott az Erasmus+ mobilitási programba, az érdeklődők azt is számításba vették, hogy csereprogramban meghatározott időt tanulnának Erdély valamely városában, mindezt magyar nyelven” – hangsúlyozta Csíki Adél.

Az egyetem kommunikációért felelős munkatársa hozzátette, tapasztalataik szerint az is fontos szempont volt a magyarországi diákok számára, hogy a Sapientia egyetemen a felvételi eljárás sokkal egyszerűbben zajlik, mint Magyarországon, hiszen nincsenek ponthatárok és kevesebb iratcsomóval lehet elérni a képzéseket.

Másfelől a Sapientián sokkal megfizethetőbb tandíjakat találnak, hiszen itt 250 és 750 euró között mozog a tandíj értéke, míg a magyarországi egyetemeken ennek többszöröse is lehet. Vonzó tényező volt az egyetemi kollégiumi szállás lehetősége, ugyanakkor a természeti adottságok iránt is érdeklődtek.

Eseménynaptár

2019. június

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930