Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Sapiophile: a tudománynépszerűsítő videonapló

Sapiophile néven videoblogot indít a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara. A felsőoktatási intézmény két oktatója havonta egy-egy rövid videóban érdekes témákat mutat be az érdeklődők számára.

forrás: szekelyhon.ro

Az egyetem két oktatója, Mara Göngyvér és Tánczos Levente-József arra vállalkoztak, hogy havonta egy-egy rövid, néhány perces videóban érdekes témákat dolgoznak fel játékosan, közérthetően és humorosan. Mara Gyöngyvér biológusként és biomérnökként mutatja meg, hogy mitől lesz trendi a „zöld életmód”, Tánczos Levente pedig a fiatal vállalkozókat megmozgató és ösztönző témákat mutatja be. Az első rész, amelyben Tánczos Levente a céltudatos tervezésről fog beszélni, október 24-én jelenik meg.

A videoblog (rövidítve vlog) tulajdonképpen egy internetes videonapló, ez a műfaj pedig újdonságnak számít a térségben. A részletekről az ötletgazdát, Köllő Ildikót, a Sapientia egyetem médialaboránsát kérdeztük. „Először arról beszéltünk, hogy ötperces kiselőadások jelenjenek meg, ebből jött az az ötletem, hogy vlogszerű feldolgozással oldjuk meg, mivel ez a műfaj sokkal közelebb áll a fiatalokhoz, mint egy komolyabb előadás. Összességében olyan lesz, mint egy tévéműsor, hiszen minden hónapban ugyanabban az időpontban jelenik meg. Már készítettünk korábban is videókat, azok nagyon nagy népszerűségnek örvendtek, de reméljük, hogy most a YouTube csatornánkra is többen feliratkoznak, nem csak a Facebookon fogják követni. Az a cél, hogy legyenek kérdések, hozzászólások, jó és rossz vélemények. Az első évad féléves lesz, márciusig fog tartani, ez tehát 12 részt jelent” – magyarázta Ildikó.

Az oktatók nagy lelkesedéssel vágtak neki az új kihívásnak, reményeik szerint sok érdeklődőt vonz majd a Sapiophile. „A tudománynépszerűsítés mindig is közel állt hozzám, régóta vállalok ilyen szerepeket, ezért nagyon örültem a felkérésnek. Az első témám a környezetbarát öltözködéssel  kapcsolatos, de a továbbiakban génmódosításról, környezetbarát háztartásról, megújuló erőforrások használatáról, februárban a Valentin-nap kapcsán a szerelem kémiájáról, márciusban pedig a Nők napja alkalmából a nők szerepéről fogok beszélni a tudományban” – sorolta Mara Gyöngyvér.

„A témáim akár az üzleti életben, akár személyes értelemben általánosan érdekesek lehetnek. Nem teljesen szakmai: az a cél, hogy fiatalos hangnemben mutassunk be egy-egy témát, hogy miután megnézték, kezdjenek el foglalkozni vele, olvassanak még utána. Egyfajta modern kimozdítása lenne ez a fiatalok gondolkodásmódjának. A videoblogolásnak nem mindig van szakmai háttere, sőt, nem is ettől népszerű ez a műfaj, pontosan emiatt jelent kihívást” – hangsúlyozta Tánczos Levente.

Az érdeklődők a YouTube videomegosztó honlapon követhetik figyelemmel, illetve itt iratkozhatnak fel a vadonatúj sorozatra.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031