Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Sepsiszentgyörgyön is lesz Sapientia

Új tagozatot indít Sepsiszentgyörgyön a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Az erdő- és vadgazdálkodási, valamint mezőgazdasági szakokon 2014 őszétől kezdik el az oktatást.

sapientia_b

Fotók: Henning János

A Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem két kihelyezett tagozata a Gámán János Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Iskolaközpont épületében fog működni. Az ingatlant a sepsiszentgyörgyi helyi önkormányzat közösen Kovászna Megye Tanácsával felújítja.

„Sepsiszentgyörgy és Székelyföld életében ez egy történelmi pillanat, azt kell erősíteni és támogatni, amiben jók vagyunk, hiszen az elmúlt huszonhárom esztendőben sok minden történt. Erdőket, földeket kaptak vissza jogi és természetes személyek, de még nem tudtuk elérni azt, hogy úgy gazdálkodjunk az erdőinkkel, a vadállománnyal, szántóföldünkkel, hogy versenyképesek legyünk Európában” – mondta el Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a tagozat indítását bejelentő sajtótájékoztatón kedden délután. A városvezető szerint a Sapientia-tagozatok létrehozása Sepsiszentgyörgyön nagy mértékben hozzá fog járulni ahhoz, hogy a székelyföldi gazdák versenyképesek lehessenek az európai uniós piacon.

Kató Béla, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke kifejtette, nagy hiányosság, hogy mezőgazdasági és agrárképzés magyarul még nem folyik Romániában. Éppen ezért látták elérkezettnek az időt, hogy lépjenek e tekintetben. Ez a tény hívta életre a döntést, melynek értelmében Sepsiszentgyörgyre helyezik az említett tagozatot. Sepsiszentgyörgynek, a Székelyföldnek számos adottsága van, amely ebben segítség lehet, továbbá az egyetem maga is hozzájárulhat a térség fejlesztéséhez.

„Egyetlen intézmény sem lehet öncélú. A közösséget kell szolgálja, és annak az igényeit kell kiszolgálja. Ennek megfelelően működött az elmúlt tizenhárom évben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem három helyszínen. Olyan szakokat indítunk el, amelyek nem fedik át a már létező magyar nyelvű oktatást, de hiánypótlók” – fejtette ki Dávid László rektor.

sapientia1_b

2014 őszétől kezdik el itt az oktatást. Addig még fel kell újítani az épületet

Németh Zsolt, Magyarország Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára a Sapientia – EMTE elmúlt tizenhárom éves munkáját sikertörténetként fogalmazta meg, hiszen ezt az egyetemet választották meg Románia legeredményesebb, legsikeresebb magánegyetemének. De a sikerességet jelzik az ott dolgozó elismert tanárok és az ott-tanuló több ezer diák is.

„Az Európai Unió szempontjából nagyon fontos a mezőgazdaság, az erdőgazdaság és az ökológia kérdése, kiemelt fejlesztési területként kezelik. Ez Európa fejlesztésének egyik legfontosabb sarokpontja. Éppen ezért nagyon fontos, hogy erre a vonatra nekünk, magyaroknak, erdélyi magyaroknak, románoknak is sikerüljön felszállni. Ebben van a gazdasági jövő, de mindez kulturális kérdés is, hiszen nekünk a vidéken való élet nem csak megélhetési és foglalkoztatási kérdés, hanem kulturális kérdés is. Ebben van a mi sajátos minőségünk megőrzésének jövője” – hangsúlyozta Németh.

„Oda tudunk anyaországi támogatást nyújtani, ahol van helyi kezdeményezés. Ahol a helyi erő megmozdul, ahol van akarat és ötlet. A Magyar Kormány kintről nem tudja ezeket kitalálni, de a jó ötleteket felkarolja. Az összefogás révén pedig közhasznú megvalósítások születhetnek” – fűzte hozzá az elhangzottakhoz Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikákért felelős helyettes államtitkár.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke elmondta, ő maga is beiratkozik majd az erdőgazdálkodási szakra. Ez által szeretné fejleszteni a már meglevő erdésztechnikusi tudását.

forrás: szekelyhon.ro

Eseménynaptár

2019. augusztus

KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031