Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Sok érettségiző az ingyenes felkészítőkön

Egyre több diák vesz részt a csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) által szervezett ingyenes érettségi felkészítőkön, amelyre egyaránt érkeznek a városból és a környező településekről is. A szombati matematikai előadáson és kiscsoportos műhelymunkákon résztvevők hasznosnak tartják a foglalkozásokat, rendszeresen járnak rájuk.

erettsegi elokeszito vn 001_b

Matematika érettségi felkészítőn a középiskolások. Hasznosnak tartják a foglalkozásokat

A csíkszeredai Sapientia EMTE már több éve biztosít ingyenes felkészülési lehetőséget az érettségizők számára román nyelv és irodalomból, valamint matematikából. A szombat délelőtti alkalmakkor – egyik héten román, másikon matematika – először nagycsoportos foglalkozáson vehetnek részt a tanulni akarók, azt követően pedig kiscsoportos műhelymunkákban gyakorolhatják az előzőleg tanultakat.

Szombaton a matematika felkészítőre érkező szak- és elméleti középiskolás diákokkal népesedett be a Sapientia két előadóterme. Az egyetem nagytermében, a szakközépiskolás diákoknak Hodgyai Mária Magdolna, míg a kis aulában az elméleti középiskolásoknak Csapó Hajnalka matematika tanárok tartották az előadásokat.

Fontos az rendszeres és egyéni munka is

„Az érdeklődés a matematika felkészítők iránt elég nagy, leginkább azok jönnek, akik az iskolákban is teljesítenek” – osztotta meg tapasztalatát Hodgyai Mária Magdolna. A Székely Károly Szakközépiskola matematika tanára hozzátette, a tételek nem nehezek, emellett interneten hozzáférhetőek, így azoknak a diákoknak, akik rendszeresen dolgoznak, nem jelenthet majd problémát megoldani a kérdéssort. „Pozitív hozadéka ennek a felkészítési rendszernek, hogy a diákok nagy számmal részt vesznek a felkészítőkön, viszont az egyéni munkát semmi sem pótolja” – emelte ki a tanárnő.

Idén több az érdeklődő

Csapó Hajnalka, a Márton Áron Gimnázium matematika tanára elmondta, az előző évekhez képest idén sokkal nagyobb érdeklődés tapasztalható az elméleti gimnáziumok diákjaitól, mivel most a nagycsoportos foglalkozások is külön vannak a szakközépiskolásokétól. Rámutatott, az előző alkalommal több mint negyven elméleti középiskolás tanuló szánta matekozásra a szombatját, ebből voltak, akik vidékről, távolabbi településekről – Gyimesekről, Gyergyószentmiklósról – érkeztek. Véleménye szerint az gimnáziumokban mindenkinek megvan a kellő matematikai alaptudása, de igyekszik az előadásokat úgy tartani, hogy a hetes fölüli jegyre tanulók mellett azoknak is hasznos legyen, akik az átmenőt szeretnék elérni.

Közkedvelt kiscsoportos műhelymunkák

Silló Csanád és Cserei Nándor a Márton Áron Gimnázium diákjai arról számoltak be, hogy a román felkészítők során hallottak arról, hogy lesz matematikából is hasonló lehetőség. Emellett matematikatanáruk is javasolta az osztályukban, hogy aki megteheti, az vegyen részt ezeken az alkalmakon. A csíkszeredai diákoknak az előadás mellett sokat segít a kiscsoportos műhelymunka, ahol szemléletesen elmagyarázzák a felmerülő kérdéseiket.

Szintén a kiscsoportos foglalkozásokat tartja a leghasznosabbnak a Csíkszentkirályról érkezett Csiszér Kinga és Kiss Bernadett is, akik osztálytársaiktól hallottak a felkészítőkről. A Kós Károly Szakközépiskolába járó Csiszér Kinga plusz órákat is vesz, így csak alkalmanként tud a Sapientiás felkészítőkre járni. Amelyeken jelen volt azok hasznosnak tartja: főként a magyarázatok utána egyéni feladatmegoldás segített neki. Kiss Bernadett a Kájoni János Szakközépiskola diákja, ő a román felkészítőkre alkalmanként, a matematikára viszont rendszeresen jár.

Egyetemisták is tanítanak

Az előadásokat követően Sapientiás diákok tartották a gyakorlati műhelymunkákat: a szakközépiskolások számára Bán Delinke. Az első éves élelmiszer-ipari szakon tanuló egyetemista önként jelentkezett erre a feladatra, mivel erőssége a matematika és szereti, ha másoknak is segíthet a megértésében. Tapasztalata szerint a diákok rendszeresen részt vesznek a felkészítőn, aktívak, amit nem értenek, azt bátran megkérdezik.

Egyaránt fontos a gyakorlat és az elmélet

Több céllal szervezik meg évről-évre a felkészítőket: egyrészt segíteni szeretnék az érettségi előtt álló diákokat, másrészt ezzel is ápolják az egyetem és a középiskolák kapcsolatát – nyilatkozta Zsombori Gabriella, a csíkszeredai Sapientia EMTE Gazdaság és Humántudományi karának munkatársa. A matematika szakcsoportok működéséért felelős tanár hangsúlyozta, a nagycsoportos előadásokat tartó elismert középiskolai tanárok mellett a Sapientia biztosítja a legjobb diákjait a műhelymunkák levezetésére. Amíg gyakorlati szempontból hasznosabbak lehetnek a műhelyunkák, addig a közös előadásokon is hallhatnak hasznos tippeket a diákok, azoktól a tanároktól, akik már több ízben javítottak érettségi dolgozatokat – mutatott rá Zsombori Gabriella.

Próbaérettségizési lehetőség

Az érdeklődők száma növekszik, hiszen míg az első felkészítőn több mint 30 elméleti gimnazista és 25 szakközépiskolás, addig a második alkalmon már több mint 40-40 diák vett részt – derült ki az opcionálisan kitölthető jelenléti ívekből. Azon diákok számára, akik a hat felkészítőből legalább ötön részt vesznek, az egyetem biztosítja egy próbaérettségi megírását, amelyen a diákok lemérhetik tudásukat – tudtuk meg az egyetemi tanártól.

Hat felkészítő, három téma

Az érettségi tételeknek megfelelően három nagy részre osztották a felkészítők témáját is. Az első két alkalommal a tételek I-es részével foglalkoztak: a könnyebb 10-11 osztályos anyaggal, a második két alkalommal, a 11-12-es algebrával kapcsolatos kérdéseket tisztázzák, az utolsó két foglalkozáson pedig a tétel legösszetettebb III-as részével kapcsolatos hiányosságokat próbálják pótolni – részletezte az illetékes.

forrás: szekelyhon.ro

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031