Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Szakemberhiány van a könyvelőszakmában Hargita megye közigazgatási intézményeiben

Szakemberhiány és elöregedő szakembergárda jellemzi a könyvelői és gazdasági szakemberek piacát a megye közigazgatási intézményeiben, a helyzet megoldása érdekében szerveztek megbeszélést a csíkszeredai megyeházán augusztus 27-én.

forrás: erdely.ma

A tanácskozáson részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Gencsi Mihály, a Romániai Könyvszakértők és Mérlegképes Könyvelők Testülete (CECCAR) Hargita megyei kirendeltségének vezetője, Fülöp Árpád Zoltán, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Gazdaság- és Humántudományok Karának oktatója, Kedves Imre pénzügyi szakértő, Barabás Csaba, a megyei tanács beruházásvonzás irodájának vezetője, Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa programokért és alintézményekért felelős vezérigazgatója, illetve Biró Emese, a megyei tanács gazdasági vezérigazgatóságnak aligazgatója is.

Kedves Imre, a megbeszélés kezdeményezője felvázolta a jelenlegi helyzetet, szerinte egyre kézzelfoghatóbb a közigazgatási intézményrendszerekben, de a magánszektorban is a szakembergárda kiöregedése, és a szakképzett utánpótlás hiánya, amely hosszú távon komoly fennakadásokat okozhat az ügyintézésben, az intézmények és cégek működésében. A jelenség okaiként felmerült a folyamatos ellenőrzések, az ellentmondásos törvénykezés, a szűkös béralap, ugyanakkor a tehetséges fiatalok külföldre vándorlása is. Éppen ezért keresik a megoldásokat, hogy hogyan lehetne ösztönözni a fiatalokat a könyvelés tanulására, illetve a szakma gyakorlására. Kedves kiemelte, egyik megoldásnak azt látja, ha ösztöndíjjal tudnák támogatni az egyetemistákat, ugyanakkor szakmai gyakorlatok szervezésével, amelynek a végén alkalmazási lehetőséget is felajánlanának nekik. 

Borboly Csaba kiemelte, minél több témakörben szeretnének együttdolgozni a Sapientia egyetemmel, mert szerintük az egyetem egyik fontos feladata, hogy beágyazódva a társadalomba, igyekezzen válaszolni annak kihívásaira. Borboly szerint könyvelés szempontjából mindenhol nagy gond van a megyében, éppen ezért egy rendszerre van szükség, célirányos képzésre, gyakorlatozási lehetőségek kidolgozására, ösztöndíjrendszerekre. 

Fülöp Árpád Zoltán kifejtette az egyetem lehetőségeit a kérdésben, például jobban odafigyelnek a tantárgyakra, hogy a közigazgatási könyvelés kerüljön vissza a tanrendbe. Az oktató nagy problémának látja a fiatalok elvándorlását, szerinte már nem a taszító tényezők miatt mennek el, hanem a külföldi vonzó körülmények miatt. Fülöp szerint fontos lenne pozitív példák, jövőkép felvázolása a fiatalok számára, hogy lássák, hová juthatnak szakmailag a közigazgatásban. Ugyanakkor kiemelte a komoly szakmai gyakorlatozási lehetőségek kidolgozásának fontosságát, lista készítését a lehetséges gyakorlatozási helyekről, a fogadó intézmények pozitív hozzáállását a gyakorlatozók fele, hogy ne elvegyék a kedvüket, hanem érdemben foglalkozzanak velük, motiválják a szakmai fejlődésre. Ugyanakkor felvetette egy egyetem utáni 3-6 hónapos junior programok elindításának lehetőségét, ahol kipróbálhatnák magukat a tanulók, szakmai gyakorlatot szerezhetnének, és az alkalmazók is kiválogathatnák a tehetséges fiatalokat. Ugyanakkor felajánlotta segítségét szakkönyv írásában is a témában. 

Barabás Csaba elmondta, a szakemberhiány általános a magánszektorban is, éppen ezért Hargita Megye Tanácsa – más intézményekkel és szervezetekkel partnerségben – felmérést készít arról, milyen szakképzett munkaerőre van szükségük a Hargita megyei munkaadóknak. A cél az, hogy a kérdőívek eredménye alapján a Hargita Megyei Tanfelügyelőség tervezni tudjon a 2016–2017-es tanévre.

Felmerült a képzés szervezésének lehetősége a polgármesterek és intézményvezetők számára, ezzel is ösztönözve a könyvelők szakmai támogatását, elismerését. 
Borboly Csaba összegzésként elmondta, várják a frissen végzetteket a megyei tanácshoz dolgozni, szeretnék részmunkaidőben már az egyetemi évek alatt alkalmazni a Sapientia egyetem diákjait, hogy már a tanulmányaik végzése alatt gyakorolják a tevékenységeket, és részmunkaidőben tapasztalatot tudjanak szerezni. 

A megyeelnök kiemelte a Hargita Megyéért Egyesületnek Hargita Megye Tanácsával közösen 2013-ban egyetemisták számára indított ösztöndíjprogramját, amelynek célja a hallgatók ösztönzése teljesítményük növelésére, szaktudásuk fejlesztésére. Ennek keretében idén kiemelt figyelmet szentelnek a könyvelői és gazdasági képzésben részt vevő hallgatóknak. Ugyanakkor Hargita Megye Tanácsa évek óta kiterjedt gyakornoki programmal várja a tanulókat, ennek részeként is hangsúlyosan odafigyelnek idéntől a gazdasági szakterületre. (https://www.facebook.com/gyakornok.HMT)

– Véleményem szerint a egyetem beágyazottsága akkor tud még jobban megtörténni, ha hiányszakmákban képez fiatalokat. És a helyi közigazgatásban a könyvelők hiánya súlyos probléma, hisz szakemberek hiányában a közpénzt nem lehet jól felhasználni, esetenként vissza is utalják, rossz döntések születnek. Éppen ezért a polgármesterek nevében is kérem a jó szakemberek képzését, hiszen több településen súlyos gond van hiányukban. Ugyanakkor sokat beszélünk fiataljaink itthon maradásáról, és meggyőződésem, hogy ez egy olyan terület, ahol biztos megélhetést, szakmai előremenetelt biztosíthatnak maguknak – emelte ki Borboly Csaba.

Ugyanakkor a megyeelnök ösztönözte egy tankönyv összeállítását, több szakavatott, sokéves ellenőrzést megjárt szakember bevonását az oktatásba, szemináriumok tartásába, szakkollégium keretében előadássorozat meghirdetését a témában, életpálya és ösztönző kisfilmek készítését, ugyanakkor a könyvelői igény felmérését a megyében. 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031