Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Szavak nélkül beszélnek - Ezeréves történelemről a szimbólumok által

A Tein Kávéházi előadások sorozatában, amelyben a csíkszeredai Sapientia-egyetem előadói boncolgatnak érdekes témákat, kedd este Balázs Lajos néprajzkutató beszélt a székely-magyar szokáskultúrában fellelhető rituális szimbólumokról a téma gazdagságát épp csak felvillantó egy órában.

forrás: hirmondo.ro

Csíkszentdomokos karakteres falu, különleges kollektív memóriája van a honfoglalás előtti korból hozott mitikus elemekkel. Annak a tanácsnak a szellemében, hogy „ha valamit komolyan meg akarsz tudni, ásót fogj, ne gereblyét”, Balázs Lajos néprajzkutató sok-sok évet szánt arra, hogy szokásvilágát mélységében megismerje. Elmondta, a gyertya egyik olyan jelkép, amely a keresztelőn, a lakodalmon és a temetésen is hangsúlyosan jelen van. Jelentheti az elválást a korábbi állapottól, de felemelkedést, beteljesedést is, ám az oltáron remegő lángja baljós jel egy fiatal pár egybekelésén. A haldoklót ezzel „kerítik” háromszor, de profán szövegekben is megjelenik: „addig innen, babám, el nem mégy, míg három szál gyertya el nem ég”. 

A fenyő a vitalitás, az életerő jele, ezért tűzik házasulandók kapujába, ha fiatal halottat temetnek, a fenyő csúcsát visszatörik a megtört élet szimbólumaként, de lakodalmon az erotikus egyesülést is jelenti, előtte pedig még a leány sorsának nagy fordulatát – a fenyő ágát fogva – siratja el a menyasszony korábbi életét. S mert a mi kultúránkban a szimbólumok az emlékezet garanciáját is jelentik, érthető, miért is üldözik zászlóinkat, miért igyekszik megsemmisíteni a hatalom történelmi jelképeinket. Kellene egy Odüsszeüsz, aki szétcsap a házát bitorlók között, és aki személyazonosságát szintén egy csak általa és felesége, Pénelopé által ismert szimbólumra mutatva bizonyította be – üzente Balázs Lajos.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031