Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Székelyföldi tudományos társaságot hoztak létre

Csíkszeredában megalakult a Székelyföldi Regionális Tudományi Társaság (SZRTT) azzal a céllal, hogy szakmai fórumot biztosítson a regionális tudományok művelőinek, és kutatásokkal járuljon hozzá Székelyföld fejlesztéséhez - írja hétfői számában a Krónika című erdélyi magyar napilap.

forrás: gyindex.ro

A tizennégy kutató által alapított társaságot Nagy Benedek csíki egyetemi oktató kezdeményezte, így a tagok többségét jelenleg is a Sapientia egyetem csíkszeredai karának oktatói adják, ugyanakkor gyergyószentmiklósi, sepsiszentgyörgyi és székelyudvarhelyi kutatók is szerepelnek a tagok listáján. A társaságot elsősorban gazdasági szakemberek alapították, de a tagok közt vannak történészek, földrajztudósok is. 
"Bárki beléphet közénk, függetlenül attól, hogy a regionalitással foglalkozó tudományok melyikében tevékenykedik. Azt szeretnénk, ha minél több területen készülnének kutatások, mert így részletesebb képet alkothatunk a Székelyföldről" - mondta a Krónikának Geréb László, a társaság nemrég megválasztott elnöke.

A társaság többek között a gazdasági szempontból is lényeges székelyföldi statisztikákat kívánja rendszerezni, és konferenciák, tanácskozások szervezésére is készül.

Eseménynaptár

2020. február

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829