Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Székelyföldről iratkoznak, népszerű a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara

Egy célkitűzését már teljesítette a tizenöt esztendős Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Kara: a vizsgált adatok szerint a felsőoktatási intézmény leginkább a székelyföldi fiatalok körében népszerű. A tavaly beiratkozott 233 hallgató mindössze 12 százaléka érkezett a három székelyföldi megyén kívülről.

forrás: hirmondo.ro

Összesen 233 tanuló választotta tavaly a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának valamelyik szakát továbbtanulás céljából. A jelenleg elsőéves hallgatók 93 különböző erdélyi vagy magyarországi településről érkeztek: 58 Hargita megyei településről, 18 Kovászna megyeiről, 7 Maros megyeiről, 8, Erdély más megyéiben található vidékről, és 2 magyarországi városból is jelentkeztek – tudta meg a Csíki Hírlap az egyetem beiratkozási statisztikájából.

Legtöbben, 46-an Csíkszeredából választották tavaly a felsőoktatási intézményt, ezt Sepsiszentgyörgy követi 18 iratkozóval, majd Szentegyháza 8 hallgatóval, illetve Marosvásárhely és Csíkdánfalva 7-7 iratkozóval. Kézdivásárhelyről és Csíkszentdomokosról 5-5 diák iratkozott be az egyetemre, más településekről legtöbb 4 felvételiző volt. Székelyföldtől távolabb eső vidékekről is érkeztek végzősök, például Temes megyéből is, sőt, Budapestről és Hódmezővásárhelyről is.

Kovászna megyéből egyébként főképp Sepsiszentgyörgyről és Kézdivásárhelyről iratkoztak ugyan, de több kisebb településről is felvételiztek, például Sepsibodokról vagy épp Csernátonból. Maros megyéből a legtöbb felvételiző Marosvásárhelyről volt, ezen kívül többek között Kibédről és Udvarfalváról is választották tanulók az egyetemet.

A térségből főképp azért esik a választás a Sapientiára, mert vannak ingyenes helyek, és a tandíj-hozzájárulásos helyekért sem kell mélyen zsebbe nyúlni (évi 250 euró), ugyanakkor közel van a diákok lakhelyéhez, és magyar nyelven zajlik az oktatás. Akik távolabbi vidékekről jönnek, elsősorban valamelyik szak miatt választják a csíki oktatási helyszínt, ugyanis egyesek a térségben csak itt találhatók meg, a Magyarországról érkezetteknek pedig legtöbbször székelyföldi kötődésük van.

A Sapientia főképp a fentebb említett három megyére (Hargita, Kovászna és Maros) fókuszál a diákok toborzását tekintve, az egyetem Chartájában (alapokmányában) is megfogalmazták, hogy az intézménynek szerepet kell játszania Székelyföld modernizációjában. A szakok létrehozásakor is a vidék gazdaságára jellemző ágazatokat próbáltak indítani: élelmiszeripari mérnöki szakot, vagy a már több éve nagy hallgatói létszámmal működő könyvelést. 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031