Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Tarolt a gimi csapata

November 20–22. között szervezték meg a Pénzidomár pénzügyi és gazdasági vetélkedőt középiskolások számára a Sapientián. A 16 résztvevő csapat közül a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium Nash Equilibrium csapata első helyen végzett a versenyen.

forrás: varosunkudvarhely.ro

A középiskolások számára rendezett megmérettetést negyedik alkalommal szervezte meg a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, az OTP Bank Románia, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, valamint az idén bekapcsolódó Magyar Nemzeti Bank. A vetélkedő célja, hogy bővítse a résztvevők pénzügyi és gazdasági ismereteit, valamint elősegítse a tudatosabb fogyasztói szemléletet és a takarékos életmód kialakítását. A szervezők reményei szerint a vetélkedő révén megszerzett tudással sikeresebben boldogulnak majd a gazdaság világában. Nem titkolják reményüket, hogy a verseny által talán szívesebben iratkoznak majd be a Sapientia EMTE különböző szakjaira.
Immár múltja van a rendezvénynek, hiszen az idei a negyedik alkalom, hogy sikerült csapatokat toborozni és egy színvonalas versenyre meghívni őket. A verseny kétfordulós, idén 16 négyfős csapat jutott tovább a csíkszeredai döntőbe, ahol elsőként a kisdöntőkben mérték össze a diákok tudásukat. A 16 csapat Erdély különböző városainak iskoláiból jött, így voltak csapatok Gyergyó­szent­miklós­ról, Székelyudvarhelyről, Sep-
si­szent­györgy­ről, Csíszeredá-ból, Brassóból, Érmihályfal-váról, Marosvásárhelyről, Szé-
kelykeresztúrról, Csíkdánfal-váról – adja hírül a Sapientia. A 2015-ös eset témáját a Bálványos Resort adta, a diákok ennek mentén kellett megoldjanak egy valós vállalati problémát.

A gimisek lettek az elsők

Első helyezett lett a Tamási Áron Gimnázium Nash Equilibrium csapata, amelyben Demeter Attila, Kelemen Kincső, Pál Tamás és Sata Bálint vett részt, a felkészítő tanáruk Dimén-Varga László volt. A diákok jutalmul egy-egy táblagépet kaptak. Második helyezett lett a Bolyai Farkas Elméleti Líceum BusieMiss csapata Marosvásárhelyről, harmadik a Mikes Kelemen Elméleti Líceum Bankbáró csapata Sepsiszentgyörgyről, negyedik pedig a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola Smart Four csapata Sepsiszentgyörgyről.

A munka meghozta gyümölcsét

Dimén-Varga László lapunknak elmondta, egy színvonalasan megszervezett, nagyon alapos esettanulmány-verseny volt. Ebben a vetélkedőben az előző években is sikerült második és harmadik helyet megszerezni, de most volt az első alkalom, hogy a vándorkupa a gimihez kerül. A csapat idén magabiztosan állt a zsűri elé, ami jó problémameglátással és kreatív megoldással párosult, javaslataikat alapos számításokkal támasztották alá, a kérdésekre kimerítően és bátran válaszoltak. A diákok megláthatták, hogy az eddigi alapos munka és a többféle versenyen való részvétel hogyan összegeződhet egy újabb győzelemben.
– Bár a csapat nem minden tagja készül továbbtanulni gazdasági területen, mégis bízom benne, hogy az eddig szerzett gyakorlati tudással, amit külföldi tapasztalatokkal bővítnek majd, pár év múlva itthon hoznak létre sikeres vállalkozásokat és járulnak hozzá régiónk fejlődéséhez – mondta a gimisek felkészítő tanára.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031