Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

TDK a Sapientián

A tavalyhoz képest idén jelentősen több hallgató mutatta be kutatási eredményét a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karán, a múlt szerdán tartott 15. Kari Tudományos Diákköri Konferencián (TDK), illetve a 21. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián (ETDK). Összesen 77 diák 54 dolgozata került leadásra, ebből 43 saját kari dolgozat, mely az előző év 30 dolgozatához képes bővülést jelent.

forrás: hargitanepe.eu/sapinepe

A rekordszámú jelentkezők mellett pozitív újdonság az is, hogy az idei tanévtől a Sapientia – EMTE három helyszínén megrendezett TDK jelölő fórumnak számít az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK), amelyet kétévente szerveznek meg. Legközelebb jövő évben lesz megtartva, különböző helyszíneken. A Kari TDK keretében, a Sapientián oktatott négy tudományterületet 7 szekcióra bontották: gazdaság, üzlettudomány, irodalomtudomány, nyelvészet és fordítástudomány, környezettudomány, társadalomtudomány és alkalmazott biotechnológiák. Az Agrártudományi ETDK-n pedig a kertészmérnöki és élelmiszer-tudományi szekciókban mutatták be a diákok kutatási eredményeiket.
„A tehetséggondozásnak egy jó lehetősége a TDK. Azoknak a diákoknak szól elsősorban, akik képesek és hajlandók a kötelező teljesítésen túl is vállalni. A jelentkezőnek esélye van, talán először, egy igazán önálló, kis tudományos munkát végigvinni, és ezalatt rengeteget tanulni. Betekintést nyerhet abba, hogyan és mennyi szorgalommal, erőfeszítéssel jár egy gondolat megfogalmazása, leírása, olyan módon, hogy az egy tudományos diskurzusnak az alapja lehessen” – foglalta össze a TDK lényegét dr. Lázár Ede dékán.
A részvétel komoly presztízst jelent, a vezetőség reméli, hogy a továbbiakban ez még nagyobb lesz. A nagyszámú részvétel miatt a kar úgy döntött, jelentős díjakat határoz meg: ösztöndíjban részesíti mindazokat, akik eljutottak a dolgozat leadásáig, és bemutatásig, ezzel is kifejezve a TDK mozgalom fontosságát, illetve értékelik az erőfeszítést, hogy eljutottak az ötleteléstől, a dolgozat megírásáig, és leadásáig.
A diákok szempontjából érdemes elgondolkodni a jelentkezésen, hiszen ha valaki részt vesz a TDK-n, és kitalál egy jó témát, azt a szakdolgozatához is fel tudja használni. Sőt, akár a tudományos pályáján is továbbviheti a kutatását. Az egyetem mindenképpen rendszeresíteni szeretné a TDK és államvizsga összekapcsolását. Habár nem olyan egyszerű ezt a két folyamatot összehangolni, mégis jó annak tudatában lenni, hogy ez a sok pluszmunka nem lesz hiábavaló.
„Egy TDK-részvétel nagyban segíti a jó államvizsga-dolgozat megírását is. Egy előzetes szakmai szűrésen megy keresztül a dolgozat, amely gazdagíthatja a hallgató kutatási spektrumát. Vélemények, hozzászólások hangzanak el, melyek által újabb távlatok nyílhatnak a további munkához” – egészítette ki dr. Pap Levente dékánhelyettes.

Szőke Zsuzsa

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30