Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Tudással és élményekkel gazdagodtak

Professzionalizmus, multikulturalitás, és önállósodási lehetőség – ezzel a három kulcsszóval jellemezték a csíkszeredai Sapientia EMTE fordító és tolmács mesteri szakos hallgatói a debreceni egyetemen szerzett tapasztalataikat.  A diákoknak ugyanis egy félévet kötelezően a magyarországi felsőoktatási intézményben kellett elvégezniük.

forrás: szekelyhon.ro

 

20150306_140328_b

Fordító és tolmács mesteri szakos hallgatók. Négy félévből egyet a debreceni egyetemen kell elvégezniük. Nemzetköziesített a mesterképzés

A fordító és tolmács mesteri képzés első évfolyamának diákjai idén végeznek. Ennek apropóján a hallgatók beszámoltak a magyarországi Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán töltött félévről. Többen kiemelték, hogy felkészült, kiváló egyetemi tanárok oktattak ott, a képzés pedig inkább gyakorlati jellegű volt, ugyanakkor új fordítási technikákat sajátíthattak el. Amit többen is pozitív élményként könyveltek el, hogy sok más nemzetiségű diákkal ismerkedhettek meg: mint fogalmaztak az egyetemet a multikulturalitás jellemezte. Továbbá beszámoltak arról is, hogy sokat utazhattak, szép helyeket látogathattak meg, hiszen diákként kedvezményes áron válthattak jegyet a vonatokra, buszokra. A szállásukat egyébként a Sapientia állta, és havonta 42 ezer forintos ösztöndíjból gazdálkodhattak.

A csíkszeredai Sapientia EMTE Gazdaság- és Humántudományok Karán 2013 őszén indították el a Fordító és tolmács mesteri képzést. Ajtony Zsuzsanna, a Sapientia EMTE  egyetemi adjunktusa, a Fordító és tolmács mesteri képzés tanulmányi programfelelőse ismertette röviden, hogy milyen tárgyakat oktatnak. A képzés angol, magyar és román nyelven zajlik, ugyanakkor a fordítás és tolmácsolás technika és egyéb gyakorlati órák mellett elméleti tantárgyakat is tanítanak, mint például az interkulturális kommunikáció, vagy üzleti és jogi kommunikáció. Tőle tudjuk, hogy megpályáztak egy szinkrontolmácsolás oktatására alkalmas felszerelés beszerzését, amelynek elbírálása folyamatban van. A mesterképzést jövőben is elindítják, 12 tandíjmentes, illetve 16 tandíjas helyet hirdetnek meg. A tandíj összege 500 euró egy évre. 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031