Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Udvarhelyre idomították a pénzt

Nehezen idomítható állat, sokszor a nagy cégeknek sem sikerül, de a refis diákok megszelídítették.

forrás: uh.ro

A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium diákjai nyerték idén a Pénzidomár nevű versenyt Csíkszeredában. A Sapientia EMTE, a magyar főkonzulátus és az OTP Bank Románia által szervezett rangos vetélkedőn valós gazdasági problémát kellett elemezniük és megoldási javaslatokat adniuk rá. Idén a 19. században indult Petry családi vállalkozás esetét dolgozták fel a háromnapos versenyen.

Több mint harminc erdélyi magyar iskola csapataival mérték össze tudásukat a székelyudvarhely kollégisták. Előbb döntőbe, majd a nagydöntőbe jutottak, ahol már csak négy csapat volt versenyben, köztük a refi két csapata.

Az Apetroae Lucas, Kiss Mihály, Mihály Dávid, Vetésy Andreaalkotta kvartett az első díjat, Barabás Levente, Kovács Andrea, Nagy Szabolcs és Pap László négyese a harmadik díjat szerezte meg. A gyerekek nagyon sokat dolgoztak, éjszaka feküdtek, hajnalban keltek, hogy felkészülhessenek a tanulmányaik megvédésére, így megérdemeltén vették át a pénz- és más díjakból álló jutalmat – tájékoztatott felkészítő tanáruk, Lőrincz Edit.

Hozzátette: másodszor fordult elő, hogy a hat éve létező Pénzidomár első díját áthozták a Hargitán.

refi-penzidomar3

Úgy érzem, Székelyudvarhely büszke lehet diákjainkra, mert bárhol Erdélyben a három elméleti középiskolánk – a refi, a gimi és időnként a peda is – , megjelenik, ott dobogós helyet szerez. Már félnek a többi iskolák, ha a közgazdasági versenyeken Székelyudvarhely is részt vesz.

Sokat profitálhatna a város ezekből a tehetséges, szorgalmas gyerekekből, de sajnos az a tapasztalat, hogy ők egyetemi tanulmányaik végeztével nem jönnek haza. Már az egyetemen lecsapnak rájuk az alkalmazók.

Például Románia most először jutott ki a legjelentősebb nemzetközi közgazdasági versenyre, amit a Harvardon szerveztek meg – a Babeș-Bolyai Tudományegyetem csapatából hárman székelyudvarhelyiek, egy pedig sepsiszentgyörgyi diák volt. Jó lenne, ha  vissza tudnánk ezeket az ügyes gyerekeket csábítani, mert nagy szükségünk lenne rájuk – mondta a vezető tanár.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031