Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Új baktériumot izoláltak Székelyföldön

Elsőként fedeztek fel Erdélyben két új baktériumfajt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem mikrobiólógusai. Az egysejtű mikroorganizmusok a Medve-tóból illetve a cekendi hulladéklerakó csurgalékvizéből származnak.

forrás: erdely.tv

 
 
Ha baktériumokat akarunk leírni, alapfeltétel, hogy kell tudjuk tenyészteni laboratóriumban... 
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai Biomérnöki Tanszékén a környezetmérnök szakos hallgatók, Dr. Máthé István oktató vezetésével eddig ismeretlen két új baktériumfajt tenyésztettek ki és azonosítottak.
 
KOZMA HAJNLAKA
egyetemi hallgató, Sapientia EMTE, Csikszereda
„Helyszínen mintát vettünk, csapdázásos mintavétellel történt, a mintavételt követően felhoztuk és még aznap feldolgoztuk. Szelektív táptalajokra kiterítettük, s onnan a legtöbbet előforduló telepeket izoláltuk DNS szekvenciális analízissel, innen kerültek elő új fajok is.”
 
Az egyik baktériumfajt a szovátai Medve-tóból izolálták és a Rhodococcuc sovatensis latin nevet kapta, ahol a kutatók által adott „sovatensis” név a származási helyre, azaz Szovátára utal. A másik fajt, a Rufibacter quisquiliarum a cekendi hulladéklerakó csurgalékvizéből tenyésztették ki.
 
MÁTHÉ ISTVÁN
docens, Sapientia EMTE, Csíkszereda
„A Rhodococcus rokonait, más rodococus fajokat már jelen pillanatban is használnak környezeti biotechnológiákban, vagyis különböző kőolajszármazékokkal, vagy más szerves anyagokkal szennyezett területeknek a megtisztítására, úgynevezett bioremediációra. Itt hozzátenném, hogy további vizsgálatokat folytatunk, hogy nézzük meg, ez a faj milyen szélesebb szervesanyag-bontásra képes.”
 
A Rhodococcus nemzetség 58 fajt számlál, amelyek széles körben elterjedtek a környezetben és nagyon sokféle szerves anyagot képesek lebontani. A Rufibacter nemzetséget 2012-ben fedezték fel, jelenleg 7 faj tartozik ide, többségük talajból származik. A most leírt törzs jó szénhidrát, fehérje és zsírbontó képességgel rendelkezik, így szerepet játszik a csurgalékvíz tisztításában.

Eseménynaptár

2019. június

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930