Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Új dékán vezeti a Sapientia csíkszeredai karát

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szenátusa jóváhagyta a Dávid László rektor által nevesített dékánok kinevezését, ennek értelmében a csíkszeredai kar új dékánja Lázár Ede, egyetemi docens lett. Marosvásárhelyen és Kolozsváron ugyanaz a vezetőség folytatja a munkát. Az új csíkszeredai dékán csütörtökön mutatkozott be a sajtónak.

forrás: maszol.ro

 

Dávid László az eltelt négyéves mandátum összegzésének részeként köszönetet mondott a távozó Makó Zoltán dékánnak és Kósa István dékánhelyettesnek, akiknek – véleménye szerint – az eddigi munkája elsősorban azért volt nagyon fontos, mert sikeresen átvitték az egyetem karait az akkreditációs folyamatokon.

Nagy szerepük volt továbbá abban, hogy a másfél éve egyébként egyesített két csíkszeredai kar népszerűsége sokat nőtt az évek során. Egyre több diák jelentkezik ugyanis az egyetemre annak ellenére, hogy a középiskolások száma csökkenőben van. A rektor szerint a csíkszeredai Sapientián indított programok, mint a Pénzidomár, a Laborkukac vagy az Ezüst Akadémia, mind olyan kezdeményezések, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyetemnek meghatározó szerepe legyen a székelyföldi művelődésben.

Dávid László kitért az előkészítés alatt álló új tanügyi törvényre is, amellyel kapcsolatosan több kifogása is volt. Többek között az, hogy egyik jogszabályozásnak sem hagynak elegendő időt a konkrét eredmények megtapasztalására. Ugyanakkor szerinte nem a szabályok lefektetésével van a gond, hanem azzal, hogy egyes tanintézményekben nem tartják be azokat. Erre hozta fel példaként a MOGYE magyar nyelvű oktatásával kapcsolatos gondok ügyét. Hozzátette, a Sapientia minden olyan ügyet támogat, amely a magyar nyelvű oktatásért van.

Makó Zoltán leköszönő dékán azt mondta, elsősorban azért nem vállalja tovább az egyetem vezetését, mert nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a matematikusként végzett tudományos munkájára. A leköszönő dékán 2008 óta töltötte be ezt a tisztséget, és legfontosabb eredményének tartja, hogy 2012-ig sikerült az összes egyetemi szakot akkreditálni. A csíkszeredai karok sikerességét abban is látja, hogy Kolozsvárral és Marosvásárhellyel ellentétben, Csíkszeredában a Sapientia az egyetlen meghatározó felsőoktatási intézmény, ahol fontos kezdeményező és közösségépítő munkát végeznek.

Az új dékán, Lázár Ede azt mondta, hogy a Sapientia felnőtt korba lépett, azóta 72-en doktoráltak az egyetemen, jelenleg pedig 10-en doktoranduszok, akik mind azt a missziót töltik be, amiért az egyetemet megalapították: versenyképes munkaerők, Székelyföldön tudományos munkát folytató emberek. Lázár Ede szerint korszakváltás következik az egyetem életében, a tartalmi fejlesztésre, a hatékonyságra fektetik majd a hangsúlyt.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031