Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Új tanév, új sörfőző a Sapientián

Tizenhatodik tanévét nyitotta meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Kara hétfőn. Az ünnepséget követően egy sörfőző berendezést kapott a felsőoktatási intézmény a Csíki Sör Manufaktúra és a Zip Technologies jóvoltából.

forrás: szekelyhon.ro

A hétfői tanévnyitón elsőként Zsigmond Barna Pál magyarországi főkonzul szólt az elsőéves hallgatókhoz, beszédében hangsúlyozva, hogy nem a problémákra, hanem a megoldásokra kell koncentrálni. „Azok, akik 1990-ben megálmodták a magyar egyetemet, de sajnos tíz éven keresztül nem tudták megvalósítani, valójában a problémát látták maguk előtt. Aztán Orbán Viktor és csapata úgy döntött, hogy nem a probléma, hanem a megoldás része akar lenni. Megnyitása óta a Sapientia egyetem élő bizonyítéka annak, hogy van megoldás a problémákra, csupán bátorságra, kellő akaratra és kitartásra van szükség″ – emelte ki a főkonzul.

Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Barti Tihamér arra ösztönözte az elsőéves hallgatókat, hogy az egyetemen megszerzett tudást itthon használják. „Jól tettétek, hogy eljöttetek a Sapientiára. Rajtatok is múlik Székelyföld jövője, mindenki igyekezzen hozzátenni azt a pluszt, ami ezen az egyetemen kapható″ – kérte Barti.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere beszédének elején hangsúlyozta, hogy nem az a fontos, hányan iratkoznak az egyetemre, hanem az, hogy hányan fejezik be. „Tizenhárom éve volt az az esemény, amikor úgy éreztük, hogy győztünk, és elindult Csíkszeredában a Sapientia. Sok vita folyt az elején arról, hogy hol is nyissa meg kapuit az egyetem, s végül abban, hogy ez Csíkszeredában valósult meg, oroszlánrészt vállalt egy olyan ember, akiről szinte sosem esik szó, s aki sajnos azóta már odafentről segíti a munkánkat. Birtalan Ákos többek között néha talán még a törvényesség határain is túllépve szerezte meg ezt az épületet, amelyben ma a Sapientia működik″ – emlékezett a polgármester. Beszédének elejére utalva hozzátette, nem is az a fontos, hányan végzik el az egyetemet, hanem az, hogy mivel maradnak, mit halmoznak fel, mit tanulnak, mit tudnak felhasználni abból, amit itt elsajátítottak.

sapientia tanevnyito vn 011_b

A következőkben Makó Zoltán, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának dékánja szólt az ünneplő közösséghez, beszédében a bizalom fontosságát hangsúlyozta. Utána András Előd, a Hallgatói Önkormányzat elnöke köszöntötte az elsőéveseket, arra hívva fel figyelmüket, hogy áldozat nélkül nincs győzelem. A friss hallgatók nevében Mándoki Bernadett elsőéves kommunikáció és pr szakos hallgató szólt a részvevőkhöz, mondván, hogy rajtuk múlik, milyen lesz a következő 3–4 év, és szerencsésnek tartja magukat azért, hogy a Sapientián tanulhatnak tovább. A köszöntőbeszédek után Makó Zoltán dékán vezetésével az elsőévesek ünnepélyes esküt tettek, majd Csapai Árpád egyetemi lelkész és Szatmári Ingrid református lelkész megáldották az ünneplő közösséget. A tanévnyitót a magyar és a székely himnusz eléneklésével zárták.

Sörfőző berendezést adtak át
A csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúra és a miskolci Zip Technologies Kft. közös felajánlásaként a Sapientia Csíkszeredai Karának Élelmiszertudományi Tanszéke egy 50 ezer euró értékű mikrosörfőző berendezéssel lett gazdagabb, amelyet a tanévnyitót követően adtak át. Az átadón Lénárd András, a Csíki Sör Manufaktúra tulajdonosa szólt a részvevőkhöz: „úgy tűnik, hogy mi adunk ajándékot az egyetemnek, de az igazi ajándékot mi kaptuk, mivel amit segítésnyújtásként az elmúlt két és fél évben az egyetemtől kaptunk, az sokkal több, mint ez a csekély hozzájárulás″. A továbbiakban Tóth László, a Zip Technologies tulajdonosa, Makó Zoltán dékán és György Éva, az élelmiszertudományi tanszék vezetője mondott beszédet, majd leleplezték a berendezés tárolására szánt terem mellé kihelyezett plakettet, amelyet az átadó tiszteletére állítottak.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031