Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Újabb hallgatók „repültek ki” az egyetemről

Hétvégén, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Karán megtartották a 14., hagyományosan kétnapos ballagási ünnepséget. Idén 19 szakról 217 hallgatót búcsúztatott – több mint 1000 hozzátartozó jelenlétében – az intézmény az Erőss Zsolt Arénában.

forrás: hargitanepe.eu/sapinepe

Június 8-án, pénteken a végzős hallgatók népviseletben ballagtak ki a csíksomlyói kegytemplomba, ahol az egyetemi lelkészség ökumenikus szentmisét tartott. Lelki útravalókkal Csapai Árpád római katolikus és Szatmári Ingrid református lelkész látta el a végzősöket.

Szombaton zsúfolásig telt az egyetem előtere, ahol a tógába öltözött végzős hallgatók szakonként sorakoztak fel a hagyományos csoportfotózásra és plakátírásra, ahol leírhatták a tanulmányi évek alatt szerzett legjobb emlékeiket. Ezt követően megtartották a 19 alap- és mesterképzési szak utolsó előadását, búcsúztatóját, majd rendhagyó módon trombitaszóra indult meg a kígyózó sor az Erőss Zsolt Aréna felé, ahol az ünneplő rokonok, barátok, hozzátartozók már izgatottan várták a végzősöket. A hallgatók bevonulását a Gaudeamus kísérte, amíg helyet foglaltak.

A rendezvényt az egyetem hallgatói nyitották meg, szilágysági néptánccsokorral készültek a résztvevőknek, valamint a ballagóknak, majd az egyetem és a kar vezetősége elfoglalta helyét a színpadon: dr. Dávid László rektor, dr. Mara Gyöngyvér rektorhelyettes, dr. Lázár Ede dékán, dr. Pap Levente és dr. Bodor Zsolt dékánhelyettesek, illetve dr. Telegdy Balázs kari kancellár.

A köszöntőbeszédeket Dávid László rektor kezdte, aki elmondta, hogy amióta a Sapientia – EMTE megnyitotta kapuit – 18 éve – közel tízezer hallgatója végzett. Ez pedig bizonyítja azt, hogy a romániai magyar felsőoktatás egyik meghatározó egyetemévé emelkedett fel.
Percze László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja mondott néhány biztató gondolatot a végzősöknek. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere kiemelte, „nagyjából ugyanakkor mondta ki Németh Zsolt, hogy győztünk, amikor elindult a sportcsarnok építése, és 18 év után a hely és az intézmény, a két álom egybekapcsolódik”. „Itt születve, nevelkedve, itt tanulva el lehet jutni a világ tetejére, úgy, ahogyan Erőss Zsoltnak is sikerült” – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
– A Sapientia – EMTE küldetése, hogy a nemzeti kultúránkba ágyazottan vezessen be a szakma sűrűjébe. Ha ez sikerül – márpedig azért vagyok itt, mert ez sikerült –, akkor szakemberként hamar elsajátíthatjátok a gyorsan változó világunk régebbi vagy újabb kommunikációs módozatait – mondta Lázár Ede dékán. Jó tanácsai után Mihály Gergő, a Hallgatói Önkormányzat elnöke búcsúzott el, a végzős diákok nevében pedig Varga Réka Anetta mondott búcsúbeszédet.
A rendezvényen díjazták az elmúlt év kiemelkedő tanulmányi eredményeseit. Idén a tíz MAXIMUS hallgatói díj a legkiemelkedőbb tudományos munkáért egyetemi díjból öt a Csíkszeredai Kar végzőseinek járt, ezeknek értéke pedig 1500 lej. Sógor Csaba európai parlamenti képviselő brüsszeli tanulmányútban részesített két hallgatót, majd a HÖK osztott díjakat az elmúlt években tevékenykedőknek.
A rendezvény a hagyományos kalapfeldobással és himnuszaink eléneklésével zárult.

Szőke Zsuzsa

Eseménynaptár

2019. június

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930