Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Űrszínháza lesz a Sapientiának

Elkészült a Sapientia egyetem csíkszeredai épületébe tervezett planetárium, azaz űrszínház vasszerkezete. A csillagvizsgálásra is alkalmas félgömb alakú kupola kiépítéséhez és a planetárium berendezésének, valamint a kivetítőgépnek a beszerzéséhez közel 300 ezer euróra van szüksége a felsőoktatási intézménynek, erre pályázat útján kívánnak szert tenni.

forrás: szekelyhon.ro

sapientia felujitas vn 001_b

Már látható a henger formájú szerkezet. A kupola kialakításához nanotechnológiára van szükség

Szeptemberben fogtak hozzá a Sapientia EMTE csíkszeredai épületének felújításához. A Temesvári sugárútra néző B szárnyat kibővítik, az ingatlan lépcsőzetességét megszüntetik, és új szinteket építenek rá. A kivitelező cég munkatársai az elmúlt héten az új szintek vasszerkezetének kialakításán dolgoztak, és ezzel párhuzamosan az egyetem planetáriumának henger alakú szerkezetét is elkészítették.

Önfenntartó létesítmény

„A planetáriumnak, azaz magyarosabb nevén az űrszínháznak a kupolája hétméteres átmérőjű lesz, ide vetítjük majd ki az eget, de nemcsak, hiszen a csillagászati témájú filmek mellett más tudományos jellegű filmek vetítésére is sor fog kerülni” – vetítette elő terveiket az űrszínházról Makó Zoltán. A felsőfokú tanintézmény Gazdasági és Humántudományok Karának dékánja szerint a negyven férőhelyes planetáriumot önfenntartó létesítményként szeretnék működtetni, kezdetben egy alkalmazottal. „Nyitva állna nemcsak a sapientiások, hanem a nagyközönség előtt is, iskolások, óvodások is járhatnának ide számukra készített filmeket megtekinteni. Nem tudjuk még, hogy a belépő mennyi lesz pontosan, de nagyon olcsó, hogy minél több embert be tudjunk vonzani a planetáriumba” – árulta el Makó.

Háromszázezer euróra lenne szükség

Egyelőre csak a vasszerkezet készülhetett el, a félgömb alakú kupola kialakításához azonban 200 ezer euróra lenne szükség, a háromdimenziós technológiájú, digitális kivetítőgép és egyéb berendezések beszerzéséhez pedig még további százezer euróra. „Pályázati úton szeretnénk a szükséges pénzt megszerezni. Az ilyen típusú kupolákat nanotechnológiával kell elkészíteni, annyira pontos kell, hogy legyen az összeillesztés, hiszen, ha csak egy kis eltérés van a gömbtől, vagy repedés van rajta, akkor nem lesz meg a megfelelő háromdimenziós hatás” – magyarázta a dékán.

Turistákat vonzanának

„Magyarországon számos planetárium működik sikerrel, reméljük, itt is sokan lesznek rá kíváncsiak. Ötletként az is felmerült, hogy a Csíki Székely Múzeummal közös programot állítanánk össze, hogy aki Csíkba látogat, az nézze meg mindkét intézményt, így turistavonzóbb lenne Csík” – mondta Makó.

Csúszás a felújításban

A planetárium vasszerkezetének kialakítása mellett még számos munkálat zajlik az egyetem épületében. „Az oktatásban nem okozott fennakadást a felújítás, hiszen az oktatási szinteket nem nagyon érintette, a bentlakást viszont igen. A tanév kezdetén nagyon hideg volt a bentlakásban. Az ablakokat ugyanis lecserélték, és az épület nagyon áthűlt, hétfőn indult el a fűtés, és most még akadozva megy” – részletezte Makó. Az A szárnyban lévő bentlakásos szobákat nem sikerült a tervezett időben felújítani, a diákok egyhetes csúszással, hétfőtől tudnak beköltözni a 27 felújított szobába. A második emeleten lévő laborok sem készülnek el november elsejére, mint ígérték, csak rá egy hónapra fejezik be. Viszont a szemináriumtermek és a szerverszoba a B szárnyban nemsokára elkészül, itt csak véglegesítő munkák vannak hátra, így az internethálózat rendbetételét is nemsokára befejezik. A Sapientia csíkszeredai épületének felújítására közel kétmillió eurót költenek. Az elképzelések szerint a tervezett felújítás első szakasza márciusban érne véget.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031