Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Várják a továbbtanulni akaró diákokat a Sapientia Csíkszeredai Karán

Idén is 14 alapképzéses és 5 mesterképzéses szakra várja a jelentkezőket a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara: összesen 318 tandíjmentes és 320 tandíjas helyet hirdettek meg, amelyekre július 17-25. között lehet beiratkozni. Az alapképzésekre július 27-én lehet felvételizni, míg a mesterképzésekre július 26-27-én. Az eredményeket július 28-án teszik közzé.

forrás: szekelyhon.ro

Tavaly mintegy 250-en jelentkeztek a Sapientia csíkszeredai karára, jelentősen többen, mint a korábbi években. Az idei felvételivel kapcsolatban is hasonló sikerekben bíznak – hangzott el az egyetem vezetőségének keddi sajtótájékoztatóján, amelyen több témakört érintett Lázár Ede dékán és Pap Levente dékánhelyettes. Oktatási programok több korosztálynak Az egyetem képzéseiben nemcsak a frissen érettségizettek, hanem az 50 év fölöttiek is érdekeltek. Számukra egy külön közösségi programot is létrehoztak, az Ezüst Akadémia Oktatási Programot, amely során 14 tudományterületet felölelő előadáson vehetnek részt kéthetente az érdeklődők. Az előadássorozat már Kézdivásárhelyen is működik, résztvevői száma a két városban meghaladta a 920 főt. A program megtervezésében a csíkszeredai idősek klubjainak képviselői segédkeztek. Emellett Kávéházi előadásokat tartanak Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen, amely célja, hogy a közönség találkozzon az egyetem oktatóival, valamint érdekes, tudománynépszerűsítő előadásokon vehessenek részt. Azonban a középiskolásokat sem hagyják figyelmen kívül, a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Kara ingyenes érettségi felkészítőket tart számukra román nyelv és irodalomból meg matematikából. Évente kilenc versenyt szerveznek ugyancsak középiskolások számára, amelyek népszerűsége folyamatosan növekedik, a díjazottak akár felvételt is nyerhetnek a különböző szakokra. 

Erasmus programmal külföldön

A hallgatók az Erasmus plusz programba is felvételt nyerhetnek, aminek keretében egytől hat hónapig külföldön tanulhatnak. A partnerintézmények terén a csíkszeredai kar van az élen, a tapasztalatok alapján a tanulók motiváltabban térnek haza, a tanulási kultúrájuk is változik. Az idei tanévben egy újdonsággal is jelentkezett a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Kara, Sapiophile néven indítottak videóblogot, amelyben tanárok dolgoznak fel különböző témákat. A kezdeményezés rendkívül népszerű, az érettségizőknek címzett videójukat több mint negyvenezerszer tekintették meg. Újítások az épületben A felsőoktatási intézmény csíkszeredai épületében zajlanak a felújítások, illetve átalakítások, a sajtótájékoztatón erről is szó esett. Az eredeti terveknek megfelelően próbálják meg az építkezéseket befejezni az elkövetkezendő egy évben, ami a tetőtér beépítését, valamint közösségi terek, további oktatási termek kialakítását is jelentené. Az egyetem külalakjában is változást ígérnek. Terveik megvalósítására július 17-ig várják a cégek jelentkezését az ajánlataikkal.

Ugyanakkor két éven belül már doktori képzést is terveznek biztosítani mind a négy tudományterületen (gazdasági, humán, társadalomtudományi és mérnöki). Lázár Ede a sajtóesemény végén kiemelte: a meghirdetett helyekre leginkább olyan személyeket várnak, akik megfelelően motiváltak, nyitottak, jókedvűek. „Na meg tanulni akarnak, de természetesen mindenben segítjük a hallgatóinkat” – tette hozzá. A felvételivel kapcsolatos minden fontos információ elérhető az egyetem honlapján.

Szüszer-Nagy Tímea

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031