Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Városon elegendő a szakképzett tanár, vidéken viszont akadnak gondok

Hargita megyében leginkább magyar nyelv és irodalom, illetve matematika szakos pedagógusokra lenne szükség. A megyében dolgozó közel ötezer pedagógusból 136 már nyugállományba vonulása után tért vissza a katedrára, 80 pedig szakképzetlen.

forrás: szekelyhon.ro

 

tanari vn 001_bA Hargita megyében dolgozó közel ötezer pedagógusból 136 nyugdíjazott, 80 pedig szakképzetlen

Bár vannak iskolák Hargita megyében, ahol szakképzetlen vagy szakképzett, de már nyugdíjas tanárok oktatnak bizonyos tantárgyakat, nem beszélhetünk nagymértékű pedagógushiányról. Viszont lehetne jobb is a helyzet e téren – ismerte el megkeresésünkre Waczel Ferenc, a megyei tanfelügyelőség humán erőforrásért felelős tanfelügyelője. Az idei tanévben a megyében dolgozó közel ötezer pedagógusból 136 már nyugdíjazott, 80 pedig szakképzetlen. Waczel elmondása szerint, ha egy tanintézetben az a helyzet lép fel, hogy tanév elején valamelyik tantárgyból versenyvizsga által nem kerül pedagógus, annak a tantárgynak az oktatását egy nyugdíjazott tanár is megkaphatja. De ha úgy sem foglalják el az állást, akkor újabb versenyvizsgát szerveznek az állások betöltésére, amelyre már szakképzetlen oktatók is jelentkezhetnek.

„Több fiatal pedagógusra lenne szükség”

A tanfelügyelőség illetékese rámutatott, hogy a kimutatások szerint főképp matematikából, illetve magyar nyelv és irodalom tantárgyakból  vannak gondok a pedagógusi állások betöltésekor. Mint hangsúlyozta, az lenne a megfelelő helyzet, ha túljelentkezés volna, de az imént említett tantárgyak oktatására nincs túljelentkezés. „Több fiatalra lenne szükség. A matematika szakos tanárok az utóbbi időben már kezdtek nyugdíjba vonulni, ahogy az idősebb generáció megy el, hova tovább több állás üresedik meg” – jegyezte meg Waczel.

Az RMPSZ orvosolná a problémát

Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnökét is megkerestük. Elmondása szerint a pedagógushiány egy általános probléma, amely országos szinten jelen van. Hargita megyében leginkább a magyar nyelv és irodalom, a matematika, a fizika, a kémia és a biológia szakos tanárokból van kevesebb a kelleténél. Tapasztalatai szerint a városi tanintézetek általában megfelelő számú és jól képzett pedagógusi állománnyal rendelkeznek, inkább a végeken lévő vidéki iskolákra jellemző ez probléma. Azt is megtudtuk, hogy az RMPSZ a pedagógushiány orvoslására informatikai hálózatot szeretne létrehozni, amelyben országos szinten nyilvántartanák az állástalan – magyar nyelvű oktatásban érdekelt – pedagógusokat is. Emellett idéntől állásbörzéket is szerveznének kimondottan tanároknak.

Sapientia mint segítség

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Kara mennyire segített a térség pedagógusállományának ún. feltöltésében. Burus ezzel kapcsolatban megjegyezte, az utóbbi időben valóban észlelhető, hogy a felsőoktatási intézmény nagyban segített, például azzal, hogy román és angol szakos tanárokat képzett, akik közül sokan Székelyföldön helyezkedtek el.

Makó Zoltánt, az egyetem csíkszeredai dékánját is megkerestük. „Valóban nálunk a román-angol szak azért jött létre 2002-ben, hogy a helyi román szakos tanárhiányt olyan pedagógusokkal oldják meg, akik ismerik a magyar nyelvet, a gyerekek anyanyelvét” – fejtette ki a dékán. Mint hangsúlyozta, kapcsolatban állnak a megyei tanfelügyelőséggel, és részt vesznek  a felmerülő problémák – mint például a pedagógushiány – orvoslásának kidolgozásában is.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031