Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Tanszékek / Humántudományok Tanszék /

Dr. Tódor Erika-Mária

egyetemi docens, tanszékvezető

(Két)nyelvűség-pedagógiai, alkalmazott nyelvészeti kutatásaimban a nyelvi és kulturális másság, a két- és többnyelvű lét megértéséhez kerestem válaszokat. E kérdésköröket a többség- kisebbség viszonyának szemszögéből tanulmányoztam, így kulcsszerepet kapott az államnyelv oktatásának kérdése, nevezetesen a román nyelv hatékony elsajátításának feltételei a romániai kisebbségek, főként magyar anyanyelvű egyének esetén.

Gondolataimat, következtetéseimet a doktori tézisem alapján megjelent könyvben Şcoala şi alteritatea lingvistică. Contribuţie la pedagogia limbii române ca limbă ne-maternă (Iskola és nyelvi másság. A román nem-anyanyelvkénti oktatásának pedagógiai megalapozása), valamint több kétnyelvűséggel, a kisebbségi iskolák román-oktatásával, interkulturális neveléssel fogalakozó magyar, román és angol nyelven megjelent tanulmányban próbáltam összegezni.

Azt gondolom, hogy válaszkereséseink akkor vál(hat)nak értékké, ha visszaköszönnek a fejlesztés és önfejlődés alkotó és építő léthelyzeteiben. A tudomány tanításában is legfontosabbnak a kérdések megfogalmazását és a válaszok feltárását tartom, hisz ily módon nyer(het)ünk belátást a megismerés korlátaira és alázatot a világ rendjének elfogadására.

Curriculum Vitae: Dr. Tódor Erika Mária

Eseménynaptár

2019. október

KeSzCsSzVa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031