Universitatea Sapientia – Facultatea de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești, Miercurea Ciuc – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Pagina principală / Ştiri /

IDEGEN – STRĂINUL – STRANGER

Atelierul de Cercetare a Mitologiilor Moderne din cadrul Societății Maghiare de Antropologie, Centrul de Cercetare „Confluențe interculturale” a Departamentului de Științe Umane, Universitatea Sapientia, Departamentul de Științe Sociale a Universității Sapientia, Catedra de Folclor și Antropologie Culturală, Facultatea de Filologie a Universității din Szeged, Grupul de Cercetare a Culturii Religioase din cadrul Filialei din Szeged a Academiei Maghiare de Științe, Asociaţia de Literatură Generală şi Comparată din România (ALGCR)Societatea Internatională de Hungarologie organizează între 21-22 aprilie 2017, în clădirea Universității Sapientia din Miercurea Ciuc Conferința internațională trilingvă.

IDEGEN – STRĂINUL – STRANGER

Despre problema străinului (obiceiurile, limba și cultura altora) s-au născut și se nasc încă discursuri  care vorbesc despre bunătatea sau forța malefică a Celorlalți, Străini (persoane sau grupuri, forțe străine misterioase, caracterizate prin stereotipii), intrați în contact cu o comunitate lingvistică sau culturală pe care o transformă, o ajută, fraternizează cu ea ori, din contră, o amenință (din interior sau din exterior), doresc să o distrugă. Aceste narative pot căpăta în lumea demitizată de azi forța unor mituri epistemologice.

Aceste mituri abundă în cultura zilelor noastre,căpătând o varietate nemaiîntâlnită. Coexistă miturile vremurilor trecute cu cele moderne, izvorâte din schimbările, incertitudinile, lipsurile, fobiile și lipsa de informații sau năzuințele și imaginația creatoare a prezentului. Dintre toate acestea, cele mai răspândite sunt discursurile legate de imaginea străinului, ele regăsindu-se în toate categoriile sociale, în toate segmentele culturii.

Această conferință interdisciplinară dorește să aducă în discuție discursurile din cultura maghiară/română/europeană/universală legate de problema străinului, dorind să dezvăluie motivele (economice, politice, sociale, psihice) producerii acestora, înrădăcinarea lor în opinia publică, reprezentările din mass media, precum și valențele lor simbolice. Așteptăm prelegeri legate de archetipul străinului pe una dintre temele propuse:

străinul necunoscut/străinul nostru;

noi, străini într-o lume străină;

străinul ca inamic/ca prieten;

străinul minoritar/majoritar/intern/extern/asupritor/distrugător/coruptor;

străinul din lumea de apoi, străinul extraterestru;

miturile străinului în media;

străinul în literatură și în filme;

limba străinului –caracterul străin al limbii (Celuilalt);

tendințe sociale cu privire la străini, stereotipii și alte reacții sociale;

străinii  imigranți: pribeagul, migrantul, refugiatul, purtătorul de epidemii, teroristul, imigrantul economic, invadatorul,  străinul religios, orientalul, africanul, străinul european;

străinul în tradiția populară și în teoriile conspirației contemporane;

factorii generatori ai miturilor legate de străini (factorisociologici, etnografico-antropologici, istorico-politici, economici, de psihologie socială, aspecte lingvistice);

o    trăsăturile speciei, structura mitică;

o     reprezentări mediatice;

o    contextul social;

o    variante globale și naționale;

Așteptăm rezumatele prelegerilor completând formularul de înregistrare de mai jos până la data de 25.11.2016.

La trimiterea rezumatelor alegeți domeniul prelegerii: filologie - științele literaturii, lingvistică, sociologie, antropologie, științele comunicării, secție interdisciplinară.

Este posibil de asemenea alegerea secțiunii virtuale, în acest caz trebuie trimis doar articolul care va fi pus la dispoziția participanților împreună cu adresa de e-mail a autorului.

Confirmarea acceptării rezumatelor va fi anunțată până în data de 10.12.2016. Lucrările finale elaborate conform cerințelor domeniului ales trebuie trimise până în data de 28 februarie 2017, împreună cu dovada achitării taxei de participare.

Taxa de participare este de 35 EUR, sumă ce acoperă cheltuielile recepției festive, a pauzelor de cafea, materialelor de conferință, respectiv, cheltuielile de publicare a articolelor prezentate. În cazul alegerii secției virtuale taxa de participare este de 20 EUR.

Lucrările conferinței vor fi publicate în volume acreditate și/sau în seriile corespunzătoare domeniului științific (Philologica, Social Analysis, Communicatio) ale revistei Acta Universitatis Sapientiae, cotate de baze de date internaționale.

 

Consiliul Științific al Conferinței:

 • Corin Braga, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, România
 • Bangha Imre, University of Oxford, Marea Britanie
 • Kapitány Ágnes și Kapitány Gábor, Academia de Științe a Ungariei, Budapesta, Ungaria
 • Rafał Smoczyński, Academia de Științe a Poloniei, Varșovia, Polonia
 • Amedeo di Francesco, Università degli Studi di Napoli "L'Orientale", Italia
 • Hatos Adrian, Universitatea din Oradea, România
 • Tuomo Lahdelma, Universitatea din Jyväskylä, Finlanda
 • Tapodi Zsuzsanna, Universitatea Sapientia, Miercurea Ciuc, România
 • Ajtony Zsuzsa, Universitatea Sapientia, Miercurea Ciuc, România

 

Comitetul de Organizare:

 • Bakó Rozália Klára, Universitatea Sapientia, Facultatea din Miercurea Ciuc, Departamentul de Științe Sociale;
 • Hubbes László Attila, Atelierul de Cercetare a Mitologiilor Moderne, Universitatea Sapientia, Facultatea din Miercurea Ciuc, Departamentul de Științe Sociale;
 • Lajos Katalin, Universitatea Sapientia, Facultatea din Miercurea Ciuc, Departamentul de Științe Umane;
 • Mihály Vilma Irén, Universitatea Sapientia, Facultatea din Miercurea Ciuc, Departamentul de Științe Umane;
 • Nagy Tünde, Universitatea Sapientia, Facultatea din Miercurea Ciuc, Departamentul de Științe Umane;
 • Nistor Laura, Universitatea Sapientia, Facultatea din Miercurea Ciuc, Departamentul de Științe Sociale;
 • Povedák István, Atelierul de Cercetare a Mitologiilor Moderne,Grupul de Cercetare a Culturii Religioase din cadrul Filialei din Szeged a Academiei Maghiare de Științe;
 • Tapodi Zsuzsanna, Universitatea Sapientia, Facultatea din Miercurea Ciuc, Departamentul de Științe Umane, ALGCR

 

Fill out my online form.
Use Wufoo templates to make your own HTML forms.

Calendar de evenimente

ianuarie 2021

LuMaMiJoViDu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031