Universitatea Sapientia – Facultatea de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești, Miercurea Ciuc – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Pagina principală / Ştiri /

Patrimoniul nostru cultural european – eveniment de încheiere a proiectului la ,,Sapientia”

La data de 16 iunie 2021, a avut loc evenimentul de încheiere a proiectului Erasmus+ la care au colaborat membrii Departamentului de Științe Umane a Universității ,,Sapientia”. Acesta a fost cel de-al treilea proiect Erasmus+ în cadrul căruia România a fost reprezentată, la nivel european, de colegii Facultății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea-Ciuc. Cel din urmă proiect poartă titlul Cunoștințe culturale și competențe lingvistice – instrumente ale dezvoltării competențelor sec. XXI (Cultural knowledge and language competences as a means to develop the 21st century skills) și principalul său obiectiv este acela de a contribui la optimizarea predării – învățării limbilor, la promovarea diversității lingvistice din Uniunea Europeană și la conștientizarea interculturalității. Proiectul vizează, în primul rând, educația adulților, însă acesta se adresează tuturor celor care doresc să-și dezvolte creativitatea, gândirea critică, strategiile de învățare, competențele și deprinderile de colaborare și de comunicare, precum și competențele digitale și cele de rezolvare a unor probleme, în general, care sunt competențe-cheie în secolul al XXI-lea. 

În zilele noastre, bi- sau multilingvismul este una dintre condițiile de bază ale vieții cotidiene, iar competențele lingvistice, interculturale și cele digitale joacă un rol esențial în căutarea unui loc de muncă și în statornicirea pe piața muncii. Aceasta este și ideea care stă la baza proiectului la care au participat diverse instituții a șase țări membre UE (Cehia, Croația, Letonia, Polonia, România și Slovenia), urmărind să prelucreze, sub forma unor materiale didactice interactive, patrimoniul cultural imaterial al partenerilor implicați. Cuprinzând elemente de gamificare a procesului de învățare, diverse materiale audio și video, precum și numeroase exerciții pentru studiu individual și în grup, cursurile elaborate în cadrul proiectului propun nu numai înlesnirea învățării limbilor (străine), dar și dezvoltarea competențelor sec. XXI, precum și popularizarea bogatului patrimoniu cultural european.   Materialele de studiu create pot fi întrebuințate atât on-line, cât și la școală, în cadrul orelor, putând fi accesate gratuit pe site-ul: http://e-culture.eu/ro/home-ro/, unde, după înregistrare, cursurile pot fi consultate în 10 limbi. 

La evenimentul de încheiere a proiectului, conf. univ. dr. Lázár Ede, decanul Facultății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea-Ciuc, a întâmpinat invitații. Cuvântarea dumnealui a fost urmată de prezentarea generală a proiectului susținută de conf. univ. dr. Ajtony Zsuzsanna, șefa de catedră a Departamentului de Științe Umane și coordonatoarea locală a proiectului. După prezentarea obiectivelor, a metodologiei și a conținuturilor proiectului, a urmat expunerea lect. univ. dr. Dégi Zsuzsanna, care a prezentat materialele elaborate în limba engleză, respectiv cea a lect. univ. dr. Tankó Enikő care a arătat modulele, realizate în limbile română și maghiară, care prelucrează elemente din patrimoniul cultural imaterial ardelean. Din păcate, din cauza situației create de pandemie, testarea (sau pilotarea) de către participanți a materialelor nu s-a putut efectua pe loc. Cu toate acestea, evenimentul a fost urmărit de un public relativ numeros, chiar și îndeplinind toate cerințele și restricțiile în vigoare, iar participanții s-au arătat interesați de rezultatele proiectului, urmând să folosească cursurile oferite, fiecare, după preocupările și nevoile proprii.  

Pe această cale, dorim să le mulțumim participanților la proiect pentru ideile cu care au contribuit la redactarea materialelor, pentru munca lor devotată pe parcursul a tustrei ediții ale proiectului Erasmus + și pentru buna dispoziție care a însoțit necontenit colaborarea. 

                                Dr. Ajtony Zsuzsanna

 

5000100-flag.gif


This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union 

Calendar de evenimente

decembrie 2021

LuMaMiJoViDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031