Universitatea Sapientia – Facultatea de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești, Miercurea Ciuc – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Pagina principală / Ştiri /

Un nou proiect internațional Erasmus+: Cunoștințele culturale și competențele lingvistice – instrumente ale dezvoltării competențelor sec. 21

Universitatea Turiba din la Riga (Letonia)  a organizat în perioada 18-20 octombrie 2018 prima întâlnire din cadrul proiectului Erasmus+, „Culture knowledge and language competences as a means to develop the 21st century skills” (Cunoștințele culturale și competențele lingvistice – instrumente ale dezvoltării competențelor sec. 21)

Departamentul de Științe Umane al Facultății de Ştiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginereşti, Miercurea Ciuc din cadrul Universității Sapientia din municipiul Cluj-Napoca a mai participat la alte două proiecte Ersmus+ : „Key Skills for Hotel Industry Staff” (2014-2016) și „Unity in Diversity” (2016-2018). Succesul acestora și rezultatele obținute au impulsionat cadrele didactice  să continue munca trudnică.

Partenerii proiectului actual, care va ține până în 2020, sunt 6 la număr: Croația, coordonatoarea proiectului, Letonia, Slovenia, Cehia, Polonia și România (reprezentată de către Departamentul de Științe Umane al Facultății de Ştiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginereşti, Miercurea Ciuc din cadrul Universității Sapientia din municipiul Cluj-Napoca).

Scopul proiectului actual este dezvoltarea unor cunoștințe și competențe imperioase în secolul 21, cum ar fi competența de a soluționa diferite probleme, cooperarea, creativitatea, gândirea critică, strategiile de învățare, cunoștințele IT, competențele de comunicare etc.

Am acordat o atenție specială acelor cunoștințe și competențe care sunt deosebit de importante în vederea  poziționării pe piața muncii, respectiv în vederea dezvoltării unei societăți integrate, convergente – pe lângă educația adulților, proiectul se ocupă și de persoane defavorizate din punct de vedere geografic, economic, social sau cultural.

Țările partenere vor dezvolta un material didactic de tip hibrid (utilizabil online și în clasă) – folosind metoda CLIL – al cărui conținut se va centra pe patrimoniul cultural al țărilor respective. Materialul didactic, prin intermediul unor metode și instrumente moderne (studii de caz, materiale video, jocuri interactive), are ca scop dezvoltarea sensibilității și cunoștințelor culturale ale persoanelor vizate, respectiv a competențelor lor lingvistice în vederea integrării sociale și  creșterii nivelului de trai.

La prima întâlnire, organizată de partenerii letoni, echipa Sapientiei a fost reprezentată de două cadre didactice ale Departamentului de Științe Umane, Dégi Zsuzsanna și Dr. Tomonicska Ingrid. În cadrul întâlnirii s-au discutat problemele generale ale proiectului, cum ar fi problemele administrative, bugetul etc. Cele două cadre didactice au participat la două workshopuri care au avut ca țel să ofere idei și și modalități de construire a materialului. Unul dintre ele a avut ca temă design thinkingul, o modalitate nouă de abordare a creativității, iar celălalt s-a centrat pe educația adulților.  

Discuțiile și workshopurile au fost urmate de cine organizate de către gazdele letone în centrul orașului, unde participații au avut posibilitatea de a savura specialitățile locale. Sâmbătă, înainte de amiază, s-a organizat o excursie la minunatul castel baroc Rundāle.

Le mulțumim partenerilor letoni pentru nemaipomenita organizare!

 

Dégi Zsuzsanna și Dr. Tomonicska Ingrid

 

Calendar de evenimente

noiembrie 2020

LuMaMiJoViDu
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30