Universitatea Sapientia – Facultatea de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești, Miercurea Ciuc – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Pagina principală / Ştiri /

Unitate în diversitate – Proiectul Erasmus+ continuă în Lituania

Proiectul Erasmus+ intitulat „Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market” (,,Competențe lingvistice și probleme interculturale în industria ospitalității: unitate în diversitate pe piața muncii UE”) a fost lansat în septembrie 2016. Cea de-a doua întâlnire a partenerilor implicați în acest proiect a avut loc între 26-28 ianuarie 2017, în capitala Lituaniei. 

 

Unitate în diversitate – Proiectul Erasmus+ continuă în Lituania

Evenimentul a fost găzduit de Colegiul de Afaceri din Vilnius (Vilniaus Verslo Colegija). La întâlnire au participat reprezentanții tuturor țărilor partenere, după cum urmează: Croația, coordonatoarea proiectului, Italia, Slovenia, Republica Cehă, Letonia, România (reprezentată de doi profesori ai Universității Sapientia din Miercurea Ciuc), Turcia și Marea Britanie.

Ordinea de zi a reuniunii s-a dovedit a fi destul de încărcată. Prima zi a început cu o prelegere extrem de interesantă, susținută de tânărul profesor Marius Kalinauskas, urmată de workshop-ul aferent intitulat Gamificarea în procesul de învățare (sau Învățarea bazată pe joc) care ne-a oferit informații utile despre elementele de joc și despre tehnicile de proiectare a jocului care pot fi întrebuințate (și) în contexte diferite de cele ale jocului propriu-zis. De asemenea, am avut ocazia să încercăm și noi, cu ajutorul profesorilor-gazdă, cum se pot proiecta jocuri pe platforma Moodle a proiectului nostru, după care am avut și o sesiune de brainstorming în cadrul căreia am discutat despre modalitățile de gamificare a materialelor de studiu de care dispunem, ceea ce ar putea înlesni învățarea limbilor străine.

Din moment ce următoarea etapă a proiectului nostru are ca principale obiective elaborarea unor studii de caz pentru modulul intercultural, care se concentrează asupra specificităților culturale ale fiecărei țări implicate, și crearea unor sarcini de studiu față-în-față pentru cele șase module hoteliere realizate în cadrul proiectului anterior, cea de-a doua zi a întâlnirii i-a fost dedicată discutării acestor probleme. Dr. Ajtony Zsuzsanna de la Universitatea Sapientia a prezentat structura propusă pentru modulul intercultural și sarcinile aferente ale acestuia, apoi împreună cu dr. Ineta Luka de la Universitatea Turiba din Riga a condus sesiunea de brainstorming asupra sarcinilor de studiu față-în-față. Din moment ce proiectul are și parteneri noi, prezenți la reuniune, întâlnirea a continuat cu discuția asupra sarcinilor de traducere efectuate de aceștia, iar partenerii implicați și în proiectul anterior le-au dat sfaturi și le-au oferit sugestii privitoare la soluționarea unor probleme care s-au ivit pe parcursul traducerii. Întrunirea s-a încheiat cu discutarea unor probleme și sarcini de ordin administrativ.

Partenerii-gazdă s-au îngrijit să ne arate și obiectivele turistice din Vilnius, capitala Lituaniei,  și să ne ofere o imagine de ansamblu asupra gastronomiei locale. Astfel, am avut ocazia să vizităm frumusețile orașului, printre care Palatul Marilor Duci ai Lituaniei, recent reconstruit, unde am vizionat un film 3D impresionant despre înființarea și splendorile palatului, după care am cutreierat și prin Centrul Istoric al orașului. De asemenea, am avut prilejul de a gusta câteva dintre bucatele specific lituaniene, precum cea numită ,,cepelinai”, niște chiftele uriașe, asemănătoare cu un zepelin, umplute cu carne tocată.

Am petrecut, împreună cu partenerii noștri, trei zile minunate și fructuoase în Vilnius și – deși avem în față multă muncă – așteptăm cu nerăbdare următoarea întâlnire care va avea loc în aprilie 2017, în Riga.  Călduroase mulțumiri partenerilor noștri lituanieni pentru organizarea impecabilă!

Dr. Ajtony Zsuzsanna și Garda Zsolt

Calendar de evenimente

mai 2020

LuMaMiJoViDu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031