Universitatea Sapientia – Facultatea de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești, Miercurea Ciuc – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Pagina principală / Ştiri /

Unitate în diversitate – ultima reuniune a partenerilor în Dubrovnik

Proiectul „Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market(,,Competențe lingvistice și probleme interculturale în industria ospitalității: unitate în diversitate pe piața muncii UE”) din cadrul programului Erasmus+ se apropie de sfârșit. 

Cea de-a cincea, și ultima, întâlnire a partenerilor implicați în proiect a avut loc între 4-6 iunie 2018, la Dubrovnik, fiind găzduită de Turistička i ugostiteljska škola, instituția coordonatoare a proiectului. La această reuniune, Universitatea Sapientia a fost reprezentată de Dr. Ajtony Zsuzsanna și Sipos Katalin. Și de data aceasta, echipa universității a avut ocazia de a-i întâlni pe reprezentanții celorlalte opt țări partenere (Croația, Republica Cehă, Marea Britanie, Italia, Letonia, Lituania, Slovenia și Turcia), precum și pe reprezentanții partenerilor de interes ai acestora.  

 În prima zi a întrunirii, am participat la o conferință internațională la care partenerii au prezentat proiectul și rezultatele acestuia în fața presei și a celor interesați. Accentul s-a pus îndeosebi pe materialul de studiu interactiv, elaborat pentru mai multe nivele de competențe lingvistice, destinat, în primul rând, angajaților și studenților din sectorul industriei ospitalității, dar care poate fi atractiv oricui interesat de învățarea de limbi străine și de cunoașterea culturii altor țări. Astfel, cei interesați au avut prilejul de a se familiariza cu materialele de studiu redactate pentru nivelele A1 și A2/B1, disponibile în 15 limbi, respectiv cu materialele elaborate, în limba engleză, pentru nivelele B2/C1 și C1, care se concentrează asupra unor aspecte interculturale și a prezentării țărilor partenere, cu accent deosebit pe specificitățile și sensibilitatea culturală a acestor țări. Aceste materiale sunt accesibile, după o înregistrare, pe site-ul http://esolams.eu/unity/.  

În cadrul conferinței, Ajtony Zsuzsanna, reprezentanta Universității Sapientia, a prezentat materialul de studiu propus pentru nivelele B2/C1 și C1, acordându-le o atenție sporită textelor, sarcinilor de lucru și înregistrărilor video, realizate de către echipa universității, în care se valorifică aspecte care circumscriu spațiul Transilvaniei. Kolozsváry Katalin, reprezentanta-parteneră a universității, a scos în evidență utilitatea proiectului menit a dezvolta abilitățile de rezolvare a problemelor și de comunicare a cursanților vizați. În același timp, doamna Kolozsváry a subliniat și faptul că materialele de studiu elaborate în cadrul proiectului promovează unele valori indispensabile în zilele noastre, precum ,,respectul, deschiderea și interesul față de alte culturi”.

În ultimele două zile ale întâlnirii, partenerii au sintetizat munca deja depusă și pe cea care urmează a fi întreprinsă și au elaborat planul de sustenabilitate al proiectului.

Orașul Dubrovnik și împrejurimile ne-au încântat cu minunata priveliște a Mării Adriatice azure și cu savuroasele bucate specifice locului. Am avut ocazia de a face o vizită ghidată în centrul istoric al orașului și de a lua mese alături de ceilalți parteneri. Pe această cale, dorim să le mulțumim prietenilor noștri din Dubrovnik pentru ospitalitatea și organizarea impecabilă a evenimentului, precum și celorlalți parteneri pentru strânsa și eficienta colaborare pe durata celor doi ani. Sperăm să ne reunim și în cadrul altor proiecte!

 

 

                                                                                                Dr. Ajtony Zsuzsanna,

                                                                                    coordonatoarea echipei de la Sapientia

Calendar de evenimente

noiembrie 2020

LuMaMiJoViDu
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30