Felvételi eredmények 2023

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Felvételi eredmények 2023
2023. július 21.

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának felvételi eredményei az alábbi linken érhetők el, az azonosítás az iratkozási egyedi kóddal történik:

ALAPKÉPZÉS

MESTERKÉPZÉS

Az eredményhirdetés után 2023. július 21-24. között történik a helyek visszaigazolása, ami a felvételihez hasonlóan online zajlik ugyanazon a felületen, ahol a felvételi iratkozás, a Szakválasztás menüpont alatt. A helyek visszaigazolása a mai nap (július 21.) folyamán e-mailben érkező beiskolázási szerződés (Contract de școlarizare) kitöltésével, aláírásával és az applikációba való feltöltésével történik a Szakválasztás menüponton a Beiskolázási szerződés pontnál.  Ezt a kétoldalas szerződést egy dokumentumként kérjük feltölteni! (Kérjük, hogy a házas hallgatók a születési nevükön töltsék ki a beiskolázási szerződést!)

Akik tandíjas helyre jutottak be, azoknak csak a végleges eredményhirdetés után (július 25.) kell fizetniük 500 lej tandíjelőleget. Erről majd külön értesítjük a költséghozzájárulásos helyen maradókat. (A szerződést a helyfoglaláshoz viszont ők is július 24-ig kell elküldjék).

Azon jelentkezőket, akik nem az általuk választott első opcióra kerültek besorolásra vagy várólistán vannak, legkésőbb július 25-ig értesítjük a lehetséges változásokról.

ALAPKÉPZÉS

MESTERKÉPZÉS

Az online visszaigazolás miatt az eredeti iratok leadására illetve bemutatására a szeptemberi tanévkezdés előtt kerül sor (valószínűleg szeptember 6-7. között). Nyomatékosan kérjük, figyeljék e-mailjeiket a tanévkezdéssel kapcsolatos gyakorlati tudnivalók miatt (a Spam mappát is).

Akik a 2023. július 21-24. közötti időintervallumban nem iratkoznak be I. évre, úgy tekintendők, mint akik nem tartanak igényt a felvételin elnyert helyükre.  Amennyiben már biztos benne, hogy nem igényli a felvételin elnyert helyét, kérjük, haladéktalanul jelezze a csikszeredauni.sapientia.ro e-mail címen. 

Felhívjuk hallgatóink figyelmét, hogy képzéseink nappali, látogatásos képzések, jelenléti oktatással. A 2023/2024-es tanév szeptember 18-án kezdődik.

Amennyiben bentlakási helyet igényelne, kérjük töltse ki erre vonatkozó kérelmét legkésőbb július 31-ig a következő linken: 

IGÉNYELEM A BENTLAKÁST

További információk a bentlakásról ITT.

Mivel az első lépéstől fontosnak tartjuk leendő hallgatóink igényeinek megismerését, kérjük, szánjon néhány percet az alábbi kérdőív kitöltésére. 

KÉRDŐÍV

 Annak érdekében, hogy időben értesüljön az egyetemi eseményekről, kövesse a Csíkszeredai Kar közösségi média felületeit:

FACEBOOK  INSTAGRAM  YOUTUBE SPOTIFY TIKTOK

Hírek
2024-07-09
2024-07-08
2024-06-26
2024-06-17Tagek

Dr. Hantz András-emlékdíjat osztottunk ki
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának 2022/2023-as mérnökavató ünnepség keretén belül első alkalommal került sor a dr. Hanzt András-emékdíj átadására, amelyet a karon a kiemelkedő teljesítményű hallgatók kaptak.

Díjözön az idei mérnökavató ünnepségen
2023. július 7-én, pénteken avattak mérnökké 44 hallgatót, akik tanulmányaikat sikeresen befejezték a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Pro Meritis Interfacultatis díjat kapott karunk dékánja, dr. Lázár Ede
2023. július 1-én tartották a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának diplomaosztó ünnepségét, ahol más díjazottak mellett, dr. Lázár Ede is átvehette a megtisztelő kitüntetést.

Mérnökök szakmai terepgyakorlaton a Néra-szurdok – Beusnica Nemzeti Parkban
Másod- és harmadéves Turisztikai mérnök-menedzser illetve Génsebész szakos hallgatók az ország legérintetlenebb és legszebb szurdokvölgyében terepgyakorlatoztak dr. Máthé István oktató vezetésével.

Sapientia Podcast: Álommeló: hogyan keressünk és hogyan váltsunk?
Az évnek ez az az időszaka, amikor sok egyetemista államvizsgázik és vágyakozik az álommelóra. Amíg 50 évvel ezelőtt “adták” a munkahelyet, most keresni kell azt és meg is tartani.

Ákovita ezüstérmes élelmiszeripari mérnök végzős hallgatónk alma párlata
Bedő Bernadett végzős élelmiszeripari mérnök szakos hallgatónk diplomadolgozatának termékével nevezett be a III. Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyre.

Indul a felvételi iratkozás, várunk képzéseink egyikére
2023. július 3-18. között iratkozhatsz a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán lévő 14 alapképzés és 5 mesterképzés egyikére.

Bukaresti szakmai kiránduláson vettek részt a szociológus hallgatók
A hétvégén, dr. Telegdy Balázs és dr. Sólyom Andrea oktatók kíséretében szakmai kiránduláson vettek részt a szociológia szakos hallgatók.

Érettségi kvízjátékot hirdetünk középiskolásoknak
2023. június 23-30. között lehet jelentkezni Lilinél, az egyetemi chatbot asszisztensünknél a játékra.

Mérnökavatóra kerül sor
2023. július 7-én, pénteken tartjuk az idei Mérnökavató ünnepségünket, ahol a mérnöki szakos hallgatókat indítjuk el útjukra.

Könyvbemutató: Csíki Közgáz. 20 éves a közgazdasági oktatás a csíkszeredai Sapientián
Szeretettel meghívjuk Önt a 2023. július 5-én, szerdán 17:00 órától kezdődő Csíki Közgáz. 20 éves a közgazdasági oktatás a csíkszeredai Sapientián kötet bemutatójára.

Sapientia Podcast: A mesterséges intelligencia nyomában
Igaz az, hogy a mesterséges intelligencia nagyobb felfedezés, mint maga az internet? Milyen hatással lehet a munkaerőpiacra a jövőben? Hasznosíthatjuk az oktatásban? Valóban rendelkezhet emberi tulajdonságokkal az AI? A Sapientia Podcast Gazdasági rovat mostani részében erről beszélget dr. Bíró Bíborka Eszter házigazda meghívottjaival dr. Kádár Beáta egyetemi adjunktussal, valamint Nagy Lajos marketing szakértővel, volt hallgatónkkal.

Erasmus+ hallgatói mobilitás pályázati felhívás bölcsész szakosok számára

Újabb évfolyam ballagott el
2023. június 9-10-én tartottuk a hagyományossá vált ballagási ünnepséget a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. A 18 alap- és mesterképzésen 221 egyetemi hallgató ballagott el oktatóik kíséretében.

I. Erdélyi Napórás Tanácskozásra kerül sor
Az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület és a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának közös szervezésében kerül sor az eseményre 2023. június 24-én, szombaton.

Ballagási ünnepség 2023
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán 2023. június 9-10-én 221 végzős egyetemista ballag el.

Sapientia Podcast: Népbetegség? ADHD, depresszió
Koncentráció hiánya, feledékenység, elzárkózás, teljesítmény romlása, türelmetlenség, szorongás, étkezési zavarok, vagyis az ADHD és depresszió néhány tünete.

Újabb Lost Millenials projekttalálkozón vettek részt oktatóink Izlandon
2023 május 31. és június 1. között az egyetemünk képviselői egy újabb nemzetközi találkozón vettek részt, amelyen minden partnerintézmény jelen volt.

Kérdőíves felmérés a női vállalkozók helyzetéről

Átadtuk Maróth Miklós akadémikusnak a Doctor Honoris Causa címet
A cím átadására 2023. május 26-án, pénteken 11 órától került sor az egyetem Csíkszeredai Karának Nagy aulájában.

Doctor Honoris Causa címet adományoz egyetemünk dr. Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista egyetemi tanárnak
Az eseményre a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Nagy aulájában kerül sor 2023. május 26-án, pénteken 11 órától.

Könyvbemutató: A Kárpátok legfiatalabb tűzhányója, a Csomád
2023. május 31-én, szerdán délután 18 órától kerül sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Nagy aulájában a Karátson Dávid főszerkesztésében megjelent könyv bemutatójára.

Bronzérmet szerzett judóban Czont Attila oktatónk
2023. május 6-án szervezték meg Győrben a XXIV. Nyílt Masters Judo Magyar Bajnokságot.

FO-TO workshopon vettek részt a bölcsész hallgatók
2023. május 12-14. között tartották a szakmai programot.

„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díjat kapott dr. Tódor Imre
A Kulturális és Innovációs Minisztérium a Nemzeti Tehetség Program keretében a kiemelkedően eredményes és áldozatos tehetséggondozó tevékenysége elismeréseként.

Szakmai látogatáson voltak az Élelmiszeripari mérnök szakosok
Az Élelmiszertudományi Tanszék szervezésében a végzős Élelmiszermérnök hallgatók néhány Fenntartható biotechnológus mesterszakos hallgatóval együtt szakmai üzemlátogatáson vett részt 2023. május 15-én a gyergyóremetei Bayer Strada még építés alatt álló egységiben.

XXVI. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
A XXVI. Agrártudományi ETDK-nak a Sapientia EMTE, Marosvásárhelyi Kar, Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központja (Sepsiszentgyörgy, Csíki utca, 50 szám) ad otthont.

Sapientia Podcast: Fordítsunk magyarról magyarra Nádasdy Ádámmal
Dr. Pap Levente, a Bölcsész sarok házigazdája ezúttal Nádasdy Ádám nyelvész, műfordítóval beszélgetett a magyar nyelv szépségeiről.

Génsebészek a Bayer Strada gyárainál
A kirándulás során a hallgatók a gyergyóremetei Bayer Strada készülőben lévő gyárait látogatták meg.

Biomérnök hallgatók szakmai látogatása a Green Farmon
2023. május 10-én a csíkszentkirályi húsmarha farmot tekintették meg hallgatóink.

NFI Egyetemi Filmklub - Külön falka
Elérkeztünk a félév utolsó filmklubjához és egyúttal a kortárs magyar filmhez.

Beszámoló a XX. Csíkszeredai Kari TDK-ról
2023. május 9-én a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán került megszervezésre a jubileumi, XX. Kari TDK, amelyen 37 hallgató mutatta be kutatási eredményeit.

Vendégelőadók tartanak angol nyelvű workshopot
2023. május 16-án, kedden 16:00 órától két meghívott előadót várunk az Egyetemi könyvtárba.

Arany János-érmet kapott dr. Szép Sándor
2023. május 9-én vette át egyetemünk professor emeritusa a Magyar Tudományos Akadémia díját.

Barna Imre Ferenc: A diffúziós egyenletek analitikus megoldásai
2023. május 16-án, kedden vendégünk lesz a Wigner Fizikai Kutatóközpont fizikusa, aki a diffúziós egyenletekről tart előadást az egyetem 18-as termében.

Tudományos Diákköri Konferenciát szervezünk (2023)
2023. május 9-én, kedden kerül sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán az idei Tudományos Diákköri Konferenciára.

Pályázati felhívás: Sapientia Maximus Hallgatói Díj 2023
A Sapientia EMTE Tehetséggondozási és Tudományos Diákköri Tanácsa pályázatot hirdet a SAPIENTIA MAXIMUS HALLGATÓI DÍJRA, a legkiemelkedőbb hallgatói tudományos munka elismeréseként. A díj oklevélből és pénzjutalomból áll, annak átadására a kari évzáró ünnepségek alkalmával kerül sor.

Sapientia Podcast: Az egészség nem csak brokkolievés
Miként fejleszthetjük a lelki állóképességünket, hogyan válasszunk megfelelő sportágat és milyen testi és lelki nehézségek elé állíthat minket a sportolás és hogyan lépjünk túl ezeken?

Sikeresen zárult a tizenegyedik alkalommal megszervezett Laborkukac Diákvetélkedő
2023. április 28-án, pénteken a második fordulóba továbbjutott 28 háromfős diákcsapat az egyetem laboratóriumaiban végezte el a számukra meghatározott kötelező kísérleteket, amelyet délután a középiskolás csapatok által előkészített látványos kísérletek követtek az egyetem Nagy Aulájában.

Az alapkutatástól az alkalmazott terápiákig - éves doktorandusz fórum
2023. május 5-én, pénteken tartjuk az idei éves doktorandsuzfórumot, ahol megismerkedhetünk a kutatási témákkal, szakmai betekintést nyerhetünk a fiatal kutatók munkáiba.

Elektronikus kereskedelem és fenntarthatóság - workshop
2023. május 10-én, szerdán 16:00-18:00 óra között izgalmas meghívottakkal beszélgetünk az elektronikus keresekedelem és fenntarthatóság témaköréről. Az esemény a Challenges in the Carpathian Basin - nemzetközi gazdasági konferencia része.

Lehetőség van az oklevelek átvételére a Csíkszeredai Karon
Átvehetők az oklevelek a Csíkszeredai Karon, 2023. május 17.-én, szerdán 12:00-19:00 óra között, illetve 18.-án, csütörtökön 9:00-12:00 óra között a 12-es teremben, a 2022-ben, illetve a korábban államvizsgázott hallgatók számára is.

NFI Egyetemi Filmklub - Bizalom
2023. május 2-án, kedden este 20.00 órától Szabó István Bizalom (1979) című filmjét nézzük meg.

OTDK siker a Biológia szekcióban
2023. április 24-26. között került megszervezésre az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán a 36. OTDK Biológia szekciója, ahol hallgatóink is képviselték az egyetemet.

Egyetemi állásbörzét szervezünk
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara és a Hallgatói Önkormányzata egyetemi állásbörzét szervez 2023. május 4-én 10:00–14:30 óra között.

Világrendváltás – útmutató a 21. századhoz
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem meghívására tart előadássorozatot Erdély nagyobb városaiban dr. Robert C. Castel Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő.

Szakmai kirándulás a Petrynél és a Appia Drone Technél
2023. április 25-én, kedden a marosvásárhelyi Petry húsfeldolgozó üzemet valamint a Appia Drone Tech drónokat értékesítő vállalatot látogatták meg hallgatóink.

Tanulmányúton a humánerőforrás szakos hallgatók
2023. április 21-én a Coats Romania SRL multinacionális vállalat székelyudvarhelyi kirendeltségéhez látogattak el a HR szakos hallgatóink, majd a marosvásárhelyi M&Co.Training céget ismerték meg.

Természetvédelmi tematikájú szakmai kiránduláson voltak a génsebész hallgatók
2023. április 24-én a III. éves Génsebész szakos hallgatók a Természetes élőhelyek védelme tárgy keretében az Eco Bear Cave látogatóközpontban jártak, dr. Mara Gyöngyvér egyetemi tanár vezetésével.

Elérhető a Laborkukac diákvetélkedő részletes programja

OTDK siker a Közgazdaságtudományi szekcióban
Két hallgatónkat is díjazták 2023. április 20–22. között a Selye János Egyetemen, Komáromban megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencián a Közgazdaságtudományi szekcióban.

Sikeresen zárult a Diskurzus, kultúra, reprezentáció III. szakmai konferencia
2023. április 21-22-én került sor a Diskurzus, kultúra, reprezentáció III. című, háromnyelvű nemzetközi konferenciára Csíkszeredában.

HR Szakmai Napok harmadik kiadása
2022. május 3-4. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke HR szakmai napokat szervez, hogy egy kis bepillantást nyerjünk a szakma titkaiba.

Könyvbemutatóval egybekötött beszélgetés
Szeretettel meghívjuk a 2023. április 28-án, pénteken 17 órától tartandó beszélgetésre, ahol a Fordító-tolmács mesterképzés, fordítói műhelyének újabb publikációi kerülnek bemutatásra.

Sapientia Podcast: Traumákról, stresszbetegségekről, függőségekről őszintén Máté Gáborral
Ebben a beszélgetésben Máté Gáborral habozás nélkül a húrok közé csapunk, hiszen olyan fontos témákról hallhatunk, mint a csecsemőkori traumák, stresszbetegségek, függőségek és arról is, hogy hogyan is állunk mi itt Székelyföldön ezekkel?

Barátokkal a tudományról - Ferencesek a 20. században
2023. április 27-én, csütörtökön, 16 órától újabb előadásra kerül sor a Barátokkal a tudományról sorozatunknak köszönhetően. Ez alkalommal fr. Urbán Erik OFM szerzetes és Jonica Xénia levéltáros lesz a vendégünk.

TANÁROK AKADÉMIÁJA – Demeter-Karászi Zsuzsanna és Kocsis Zsófia: Az oktatói eredményesség és felsőoktatás-pedagógiai kihívások összefüggései az oktatói jólléttel
Áprilisi előadásunkat rendhagyó módon szervezzük meg: a Csíkszeredában élők személyesen beülhetnek kérdezni, a többiek pedig szokásos módon online csatlakozhatnak az eseményhez.

NFI Egyetemi Filmklub – Szindbád
2023. április 18-án, kedden este 19.00 (!) órától Huszárik Zoltán Szindbád (1971) című filmjét nézzük meg.

OTDK siker a Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekcióban 2023
2023. április 11-13. között került megszervezésre a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekciójára, Pécsen.

OTDK sikerek a Humántudományi szekcióban 2023
2023. április 12-14. között került sor a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Humántudományi szekciójára a Károli Gáspár Református Egyetemen, Budapesten.

Dr. Fenyvesi Kristóf lesz a Laborkukac diákvetélkedő fővédnöke
A XI. Laborkukac diákvetélkedő második fordulójába 28 háromfős csapat jutott tovább, amelyre 2023. április 28-án kerül sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának laboratóriumában.

OTDK sikerek az Agrártudományi szekcióban
2023. április 4-6. között a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Kampuszán zajlott a 36. OTDK Agrártudományi szekciója.

Roma nap a Sapientián
2023. április 4-én került először megrendezésre a sapientiás Roma Nap, melynek célja az volt, hogy az április 8-án tartott Nemzetközi Roma Nap alkalmából a Csíkszeredában élő roma fiatalok egy csoportja bemutassa a közel féléves munkájuk eredményét.

Közös szavalással ünnepeljük a magyar költészet napját
A magyar költészet napját már 59 éve József Attila születésnapjával kötjük össze.

Lezajlott az első SapiZone játékest
Érdekes játékokkal, nyelvtudásszintnek megfelelő román nyelvgyakorlási helyzetekkel, sok kacagással és apróbb, meglepetés díjak kiosztásával zajlott a SapiZone játéktér első rendezvénye április 3-án.

1350 középiskolás lett egy napra sapientiás Csíkszeredában
Nyílt napokat szerveztünk 2023 márciusában, így 6 alkalommal 19 település 33 iskolájából 1350 résztvevőnek tudtuk megmutatni a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karát.

Sapientia Podcast: Mit (nem) olvasunk?
A Sapientia Podcast legújabb részében a Bölcsész sarok házigazdája dr. Pap Levente arra volt kíváncsi, hogy mit is olvasunk vagy éppen mit nem olvasunk, ezért dr. Tomonicska Ingrid egyetemi adjunktussal beszélgettek olvasási szokásainkról, a műfordításról és irodalomról.

Laborkukac diákvetélkedő I. forduló eredményei 2023
A verseny döntőjére 2023. április 28-án kerül sor.

Székelyudvarhelyi győzelemmel ért véget a Pénzmágus csíkszeredai regionális döntője
2023. március 25-én, szombaton volt az idei Pénzmágus gazdasági vetélkedő csíkszeredai regionális döntője, melynek helyszíne a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara volt.

NFI Egyetemi Filmklub: Sodrásban
2023. március 28-án, kedden este 20:00 órától Gaál István Sodrásban (1964) című filmjét nézzük meg.

Nádasdy Ádám: „Ördög és pokol” – Bánk Bán mai szemmel
2023. április 20-án, csütörtökön 19 órai kezdettel vendégünk lesz Nádasdy Ádám nyelvész, költő és műfordító, aki a Bánk bán újrafordításáról fog előadást tartani.

Diskurzus, kultúra, reprezentáció III. című nemzetközi konferenciát szervezünk
Ez alkalommal 3 rangos plenáris előadót hívtunk meg, 17 szekcióban 64 előadás fog elhangzani. A konferencia nyelvei: magyar, román, angol.

SapiZone - román nyelvű játéktér Csíkszeredában
Egyetemünk oktatói és hallgatói közösen készülnek egy román nyelvű társasjáték estre 11-12. osztályos középiskolás diákoknak, melynek célja, hogy a román nyelvet játékos, szabadabb környezetben tudják gyakorolni.

Volt hallgatónk fordításában jelent meg Apor Péter Metamorphosis Transylvaniae című műve
Goga Enikő, egykori fordító és tolmács mesterszakos hallgatónk munkájának köszönhetően az olvasóközönség mostmár román nyelven is elérheti Apor Péter Metamorphosis Transylvaniae című művét.

Élelmiszeripari mérnök szakosokat díjaztak a Gastropan kiállításon
XIV. alkalommal szervezték meg Brassóban 2023. március 17-19. között a Gastropan szakmai kiállítást, ahol hallgatóinkat is díjazták.

Sapientia Podcast: IQOS, Elf Bar, snüssz: mit mond a tüdőgyógyász?
Újabb hullám söpör végig a fiatalok körében: a füstmentes dohányzás, de vajon mi is ez, mennyire káros és miért lett ennyire népszerű?

Mentorált középiskolásokat díjaztak a Regionális Környezetvédelmi Diákkonferencián
Lestyán Hanna és Dénes Roland a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola XII. osztályos diákjai III. díjat érdemeltek ki a Kolozsvári Református Kollégiumban megszervezett XII. Regionális Környezetvédelmi Diákkonferencián.

Fordítói versenyen méretettek meg a középiskolások
2023 tavaszán tizennegyedik alkalommal szerveztük meg és bonyolítottuk le a középiskolák 11-12. osztálya számára meghirdetett „Gúzsba kötve táncolni” fordítói versenyünket, melynek döntőjére március 18-én került sor.

Középiskolások célkeresztjében a Szent Anna-tó
2023. március 16-án, csütörtökön dr. Máthé István oktatónk Élet a romló vizeinkben – Miért baj az algásodás és mit tehetünk ellene? témájú, filmvetítéssel egybekötött interakív szakmai beszélgetésen vett részt, a Leaders for All Egyesület meghívására.

Dr. Biró A. Zoltán székfoglaló előadása az MTA-n
2023. március 24-én, pénteken 11 órai kezdettel kerül sor dr. Biró A. Zoltán, egyetemi professzor széfoglaló előadására Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia székházának nagytermében.

Erasmus+ hallgatói mobilitás pályázati felhívás gazdasági szakosok számára
Rövid vegyes tanulmányi mobilitáson való részvétel vegyes intenzív program (BIP) keretében

Sok érdeklődő az Erasmus+ Open Doors eseményen
2023. március 7-én, kedden szerveztük meg azt a beszélgetést, ahol az egyetemisták egy kis bepillantást kaphattak az Erasmus+ programba.

Diákjaink bekapcsolódtak a ProjectBag Egyesület TREES projektjébe
A pedagógia szakmódszertanos diákok a TREES applikációban található információk terepi ellenőrzésében, az adatbázis aktualizásában vállaltak szerepet.

Sapientia Podcast: Nők a közéletben
Mi ezzel a beszélgetéssel kívánunk boldog nőnapot!

XI. Laborkukac Diákvetélkedőre várjuk a jelentkezőket
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának keretein belül működő Biomérnöki- és Élelmiszertudományi Tanszékek tizenegyedik alkalommal hirdetik meg a Laborkukac Diákvetélkedőt a romániai magyar általános- és középiskolások számára.

EUSecure Téli Egyetemen a sapientiások
Egyetemünk tíz hallgatója és három oktatója vett részt az EUSecure Téli Egyetemen a görögországi Piraeusban.

Megjelent a Lost Millenials első hírlevele
Üdvözöljük a Lost Millennials hírlevelének első számában! Tudjon meg többet a projekt céljairól, a honlapunk elindításáról és a szakpolitikai környezet elemzéséről szóló országjelentések megjelenéséről.

Challenges in the Carpathian Basin - 16th International Conference on Economics and Business
Sapientia Hungarian University of Transylvania FACULTY OF ECONOMICS , SOCIO-HUMAN SCIENCES AND ENGENEERING, MIERCUREA-CIUC invites you to the 16th International Conference on Economics and Business CHALLENGES IN THE CARPATHIAN BASIN: Towards a new sustainability?

NFI Egyetemi Filmklub – Az ötödik pecsét
2023. március 7-én, kedden este 19.30 (!) órától Fábri Zoltán Az ötödik pecsét (1976) című filmjét nézzük meg.

„Gúzsba kötve táncolni” fordítóverseny eredmények 2023
Minden eddiginél nagyobb számú fordítás érkezett be: 125 tanuló 173 fordítást küldött be az első fordulóban, közülük 44-en két-két kategóriában, 2 tanuló pedig három kategóriában jelentkezett.

Erasmus+ Open Doors - tájékoztató és beszélgetés
Újra itt a lehetőség, hogy megismerd az Erasmus+ programot, várunk a személyes találkozásra és bemutatóra 2023. március 7-én, kedden.

Erasmus+ hallgatói pályázati felhívás: szakmai gyakorlat mobilitás (2023 nyara) és tanulmányi mobilitás (2023/24-es tanév)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet az Európai Unió Erasmus+ Programjának támogatásával hallgatók számára szakmai gyakorlat mobilitáson való részvételre 2023 nyarán, és tanulmányi mobilitáson való részvételre a 2023/2024-es tanévben.

A második félévben is folytatódik az NFI Egyetemi Filmklub
Érdekel a magyar film? Szívesen néznél régebbi filmeket vásznon, felújított képpel és hanggal, valamint új filmeket? Aztán esetleg szívesen beszélgetnél a látottakról meghívottakkal, egyetemi hallgatótársaiddal?

Sapientia Podcast: Egy évforduló, amit nem ünneplünk: orosz-ukrán háború
Mi előzte meg az orosz-ukrán háború tényleges kirobbanását? Ki hozhatja el a békét a két fél számára? Mi történik a háború után Oroszországgal és Ukrajnával? Hogyan vezetett a háború gazdasági változásokhoz világszerte, miért fizetünk többszörös gázárakat?

Nyilvános doktori házivédésre kerül sor
2023. február 17-én, pénteken kerül sor Bodor Katalin doktori védésére.

Kiegészítő Erasmus+ pályázati felhívás felsőoktatási munkatársak és oktatók számára
Részletek a leírásban!

Egyetemünk oktatói újabb Erasmus+ projektben vesznek részt
Ezúttal Gergely Orsolya és Kádár Beáta adjunktusok a ’RE-FEM – Női vállalkozók támogatása a rezíliensé válásban a pandémia után’ című 7 országot felölelő program oszlopos tagjai, ők koordinálják a program kvalitatív és kvantitatív kutatási részét.

Sapientia Podcast - Minden, ami tabu: menstruáció, védekezés, abortusz, HPV
A mostani Sapientia Podcast részben szó lesz a menstruációs ciklusról, védekezési lehetőségekről, az abortuszról, valamint a HPV vírusról beszélget dr. Albert Beáta professzor, az Egészségügyi nevelés rovatunk házigazdája és dr. Kraft Hunor szülész-nőgyógyász szakorvos.

Különdíjat szerzett az Enigma csapat a győri Országos Pénzügyi Esettanulmány Versenyen
2023. február 4-én, szombaton tartották a győri Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium Országos Pénzügyi Esettanulmány Versenyt, ahol egyetemünk csapata az ENIGMA különdíjat zsebelt be.

Légy egy napra Sapientiás! 2023 - nyílt napok Csíkszeredában
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara nyílt napokat szervez a kampuszon 2023. március 3., 10., 17., 24., 31., pénteki napokon.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign