Expoziție

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Expoziție

Universitatea Sapientia, Facultatea de Științe din Miercurea Ciuc participă în realizarea proiectului Sparks finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Horizon 2020 în parteneriat cu 29 alte instituții din Europa, având ca scop sensibilizarea opiniei publice asupra faptului că și ei pot fii formatori ai științei și inovării.

În cadrul proiectului Sparks, în Miercurea Ciuc, la mezaninul Universității Sapientia poate fi vizitată expoziția Dincolo de laborator - Revoluția științei DIY (Fă-o chiar tu!), în perioada 15.01.2018-23.03.2018.

Materialul suport al expoziției poate fi accesată aici în limba ROMÂNĂ, limba MAGHIARĂ și limba ENGLEZĂ


Cele patru clone a expoziției sunt pe drum în toată Europa din anul 2016 și până azi au fost vizitate de aproape 1 milioane de persoane. Expoziția în acest moment poate fi vizitată în Irlanda, Finlanda și Italia. Expoziția a fost concepută și creată de Muzeul de Știință din Londra (Science Museum London).

Această expoziție explorează șapte întâmplări pe trei teme majore: pacienții care se tratează singuri, știința cetățenilor și biologia DIY (Fă-o chiar tu!)

 

În tematica pacienții care se tratează singuri facem cunoștință cu Sara Riggare care a fost diagnosticată cu boala Parkinson în 2003. Pentru a rămâne fit și sănătoasă, a devenit un expert în boala ei. Utilizează o gamă variată de tehnologii portabile pentru a-și înregistra ritmul cardiac și somnul, monitoriza simptomele, chiar și pentru a-și schimba tratamentele. Datorită auto-experimentării și-a dat seama că medicamentele luate la sfârșitul dimineții au fost mai puțin efective și a descoperit că dacă face sport dimineața poate dormi mai ușor noaptea.

Sara Riggare (foto: Angela Moore)

 

Un reprezentant în știința cetățenilor este Doreen Walther un om de știință și un expert al țânțarilor, care lucrează cu vânători de țânțari amatori, care îi trimit mii de țânțari în fiecare an din toată Germania. Țânțarii pot purta boli periculoase, iar datorită cartării și monitorizării arealului de răspândire a speciilor de țânțari poate anticipa epidemiile de boli eventuale.

Doreen Walther (foto: Angela Moore)

 

 

Un reprezentant al biologilor DIY este Pieter van Boheemen, care lucrează pentru a face biologia accesibilă pentru toți. În laboratorul lui din Amsterdam lucrează la proiectul „vânătoarea de antibiotice” unde împreună cu cei interesați caută o soluție pentru una dintre cele mai mari provocări medicale: rezistența la antibiotice.

Pieter van Boheemen (foto: Angela Moore)

 

Expoziția prezintă de asemenea o întâlnire între artă și știință, prin creații care explorează viitorul științei depășind laboratorul. O creație prezentată este un nano-robot imaginar care a fost creat în colaborare cu Ars Electronica Futurelab din Linz, și ar putea fi folosit pentru manipularea gândurilor și emoțiilor.

Expoziția va avea și evenimente conexe, discuții interactive științifice (expresso științific) majoritar în limba maghiară în tematica sănătății.

Deschiderea oficială a expoziției se va desfășura în data de 15.01.2018, începând cu ora 17.00.

Expoziția poate fi vizitată gratuit zilnic între orele 10-18, sâmbătă între orele 10-13. Pentru grupuri mai mari de 10 persoane oferim ghidaj. Detalii 0722.543.022 sau csikiadelsapientia.ro

Știri
2024-05-28
2024-05-17
2024-03-25
2024-02-20
Sapientia.ro

UNIVERSITATEA SAPIENTIA

Sapientia EMTE

Universitatea „Sapientia” este o instituție autonomă a maghiarilor din România, care și-a definit principala menire în a-i asigura acestei comunităţi naţionale o educaţie şi o viaţă ştiinţifică la un nivel profesional recunoscut.

Contact

Universitatea Sapientia, Facultatea de Stiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginerești

Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, Piaţa Libertăţii nr. 1., 530104

Tel.: +40-266-314-657, Fax: +40-266-372-099
E-mail: miercureaciucuni.sapientia.ro

 
btz webdesign