Kiállítás

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Kiállítás

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara 29 európai intézménnyel partnerségben részt vesz a Horizon 2020 program által támogatott Sparks nevű projektben, amelynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy ők is a tudomány és az innováció alakítói lehetnek.

A Sparks (Újragondolni az innovációt együtt) projekt keretében Csíkszeredában, a Sapientia EMTE épületének félemeletén 2018. január 15-től március 23-ig ingyenesen megtekinthető a Laboron kívül: csináld magad tudomány (Beyond the Lab: DIY Science Revolution) című kiállítás.

A tárlatvezető segédlet elérhető innen MAGYARROMÁN és ANGOL nyelven.

 

A vándorkiállítás 4 klónja 2016-ban indult útjára és máig közel 1 millió látogatója volt Európa szerte. A kiállítás jelenleg nálunk és még három országban: Írországban, Finnországban és Olaszországban egyidőben kerül megszervezésre. A kiállítás szakmai kivitelezője a londoni Tudományos Múzeum (Science Museum London).

A kiállítás anyaga három témakör köré szerveződik: öngyógyító betegek, civil tudomány és a csináld-magad biológia és hét történeten keresztül mutatja be a témaköröket.

Az öngyógyító betegek témakörben megismerhetjük Sara Riggare történetét, akit 2003-ban Parkinson korral diagnosztizáltak, ahhoz hogy egészséges és jó erőben maradhasson, betegségének szakértőjévé vált. Hordható eszközök segítségével rögzíti pulzusát és alvásfázisait, figyelve a tüneteket, és személyre szabva a kezelését. Saját magán kísérletezve jött rá arra, hogy a késő reggel bevett gyógyszerek kevésbé hatásosak és egy reggeli edzés után este jobban alszik.

 

Sara Riggare (fotó: Angela Moore)

A civil tudomány egyik képviselője Doreen Walther szúnyogszakértő, aki Németország amatőr szúnyogvadászaival dolgozik együtt, és akiktől évente több ezer szúnyogot kap postán meghatározás céljából. A különböző fajok előfordulási helyének vizsgálatával nyomon követhetők a veszélyes és fertőző betegségeket hordozó szúnyogok.

 

Doreen Walther (fotó: Angela Moore)

A csináld-magad biológusok kiemelkedő alakja Pieter van Boheemen, aki amszterdami laborjában azon dolgozik, hogy gyakorlati műhelymunkákon és foglalkozásokon keresztül a biológiát mindenki számára elérhetővé tegye. A műhelyben rengeteg féle kísérlet folyik, köztük Pieter kutatása új antibiotikum-forrásokért.

 

Pieter van Boheemen (fotó: Angela Moore)

A kiállítás művészet és tudomány találkozását is bemutatja, olyan alkotásokon keresztül, amelyek feltárják a tudomány jövőjét és túlmutat a világunkon és a laboron kívül. Ilyen például egy képzeletbeli nano-robot, amely manipulálja az idegrendszert, hogy elfojtsa a tudatos és a tudatalatti vágyakat, amely a Linz-i Ars Electronica Futurelab-ban készült.

A kiállítás mellett kísérőprogramokat, interaktív tudományos eszpresszókat is szervezünk egészségmegőrzés és orvostudományi témákban meghívott előadókkal.

A tudományos eszpresszók témáiból:

  • egészséges táplálkozás,
  • ember és mikroba,
  • vírusfehérjék,
  • génmódosítás a napjainkban,
  • hálózatkutatás az orvostudományban

A kiállítás megnyitójára 2018. január 15-én, hétfőn, 17 órától kerül sor az egyetem épületében, a félemeleten.

A kiállítás hétköznapokon 10-18 óra között, míg szombaton 10-13 óra között ingyenesen látogatható. Az előzetesen bejelentkezett csoportoknak (min 10 fő) tárlatvezetést is biztosítunk.

Bejelentkezni az alábbi telefonszámon, vagy e-mail címen: Csíki Adél (0722.543.022, csikiadelsapientia.ro)

Hírek
2024-04-11
2024-04-10
2024-04-08
2024-04-03
Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign